Ligeti Miklós: Megelőlegeztük a bizalmat a Korrupcióellenes Munkacsoport felé

Belföld
Hirdetés
Fotó: Transparency International, Facebook

Kedden megtartotta alakuló ülését a Korrupcióellenes Munkacsoport, amelynek feladata az állami szervek korrupcióellenes munkájának véleményezése. A Korrupcióellenes Munkacsoport az Integritás Hatóság mellett működik, ezen szerveket azért kellett létrehoznia a magyar államnak, hogy cserébe megkaphassák az Európai Bizottságtól a hazánknak járó uniós pénzeket. A munkacsoportba az állami szervek delegáltjai mellett a civil szektor képviselői bekerültek, köztük az Átlátszó, a Transparency International és a K-Monitor is munkatársa is. 

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, ők megelőlegezték a bizalmat a munkacsoport számára, ezért is vesznek részt a munkában, ugyanakkor szerinte azért, mert 10 állami és 10 nem állami szereplő leül egy nagy asztal köré és ott gondolatok cserélnek egymással, attól még a korrupció nem fog megszűnni az országban. 

Ennek ellenére azt már ígéretes tartja, hogy legalább szóba állnak egymással a szereplők, bár az alakuló ülésen még szerinte túl élénk párbeszéd nem indult el, de bízik abban, hogy hamarosan az érdemi munka is elindulhat majd.

Mint hangsúlyozta, a korrupciós ügyek felderítésére itt nincs lehetőség, a Korrupcióellenes Munkacsoport feladata csupán annyi, hogy véleményezze az állami szervek korrupció ellenes munkáját, tehát a rendőrségét, az adóhatóságét, az Állami Számvevőszékét, vagy éppen a Magyar Államkincstárét, és hogy javaslatokat fogalmazzon meg arra vonatkozólag, hogyan lehetne hatékonyabb a működésük.

Ehhez szerinte szükség volna ahhoz, hogy hozzáférjenek azokhoz az információkhoz, amelyekből kiderül, hogy mit is csinálnak most a korrupció elleni küzdelem címén ezek a hatóságok, de szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy erre valóban nyílik-e lehetőségük végül. 

Ligeti reagált azokra a hírekre is, miszerint NER-közeli szereplők is bekerülhettek a civil szereplők oldaláról a Korrupcióellenes Munkacsoportba. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója elmondta, több szereplőt is ismer a beválasztott civil képviselők közül, ilyen az Átlátszó főszerkesztője, vagy a K-Monitor munkatársa, ugyanakkor vannak olyanok is, akikről még korábban nem hallott, az ő korrupcióellenes munkájukat nem ismeri. 

Szerinte az ezzel kapcsolatos vitákat azzal lehetne feloldani, ha nyilvánosságra hoznák a civil tagok pályázatait, önéletrajzait, erre lát is esélyt, mert nyitottságot mutatott rá az Integritás Hatóság elnöke, aki egyben a munkacsoport vezetője is. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés