Logikus lépés az, hogy visszaléptünk a kézilabda EB-től?

Belföld
Hirdetés

Miközben Magyarország visszalépett a 2024-es női kézilabda EB rendezésétől, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta hétfőn, ha Magyarország a korábbi értékelés alapján alkalmas lett volna olimpiát rendezni, akkor most még inkább az. A Spirit FM Aktuál című műsorában azokat a kérdéseket jártuk körbe Szabados Gáborral, sportközgazdásszal, hogy megéri-e napjainkban nemzetközi sporteseményt rendezni, megtérülhet-e a jelenlegi gazdasági környezetben, vagy biztos annak vesztesége.

Szabados Gábor elmondta: amit Fürjes Balázs tényszerűen mond, az tulajdonképpen igaz. Ő azt mondta, ha a 2024-es olimpiai pályázat idején alkalmasak lettünk volna arra, hogy olimpiát rendezzünk, akkor ez most még inkább igaz. Ez tényleg így van, hiszen a sportlétesítmények terén egyértelműen fejlődött Magyarország azóta. Azok a létesítmények, amelyeket a pályázatban ígértünk, azok egy része már el is készült, sőt olyan is létrejött, ami az akkori tervekben nem volt benne.

A sportlétesítmények tekintetében sokkal jobban állunk – jegyezte meg a sportközgazdász - a valós kérdés, hogy a kiegészítő infrastruktúra és pénzügyi háttér tekintetében alkalmas-e egy olimpia megrendezésére Magyarország.

Sok politikus érvel azzal, hogy hát még azt se lehet látni, ezen a télen, hogy jön ki a főváros a rezsi szempontjából, vannak napi városüzemeltetési problémák. Való igaz az, hogy jelenleg sokkal alapvetőbb problémákkal küzd Magyarország – tette hozzá a szakember.

Sok amatőr vagy profi sportolónak lehetetlenült el a mindennapi edzése – tette hozzá a szakember. Ebben a helyzetben valóban logikus lépésnek mondható az, hogy visszaléptünk a kézilabda Európa-bajnokságtól. Olimpia tekintetében azonban 2036 az első lehetséges időpont, így erről beszélni, egyáltalán nem probléma.

„A kézilabda Európa-bajnokság kapcsán hozott döntést lehet logikusnak és racionálisnak tekinteni. Az viszont valóban egy furcsa helyzet, hogy erre a kézilabda Európa-bajnokságra már semmilyen infrastrukturális fejlesztést nem kellene végrehajtani. A debreceni Főnix Aréna és Budapesten az MVM Dome is készen áll” - mondta.

Akkor éri meg ilyen sportlétesítményeket létrehozni, ha azokat utána folyamatosan tudjuk használni – hangsúlyozta Szabados Gábor. A nagyon rövid távú célok, és a hosszú távú tervek, álmok vannak ellentmondásban egymással. A kézilabda Európa-bajnokság kapcsán most rövid távú döntést hoztak.

„Egy kicsit még akár azt is lehet mondani, hogy egy népszerűséget kereső döntést, ami pontosan ezeknek a sporteseményekkel kapcsolatos ellentétes érzelmeknek kicsit jobban megfelelnek és jobban tükrözi, hogy itt felelősen gondolkodó vezetőkről van szó, ugyanakkor a nagy álmot sem akarja a kormányzat elengedni” - fogalmazott a szakértő.

Az MVM Dome-t jó lenne használni, amiben más eseményeket is lehet rendezni a szakember szerint. Nagyon erős kínálat alakult ki, nagyon gyorsan, néhány éven belül. A Budapest Sportaréna olyan szinten telített volt, hogy már nagyon sok eseménynek nem tudott otthont adni. Szabados Gábor kérdésesnek látja, hogy a négy fővárosi létesítmény nem túl sok esetleg és mindegyiket meg lehet-e tölteni. Megoldásnak úgy látja a sportközgazdász, ha kézilabda Európa-bajnokságot nem is rendezünk, de legyen arra terv, hogy ezek a létesítmények egyéb, profitot generáló eseményekkel kihasználhatók legyenek.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés