Lovasi: rengeteg selejtet állít elő a popzene

Belföld
Hirdetés

Mivel a zenével sokan, sokféle módon kísérleteznek, Lovasi András szerint “a nagy számok törvénye alapján az van, hogy sokszor selejtet termelünk, vagy hát olyat, ami nem lesz 20 vagy 30 vagy 50 év múlva is hallgatható”, hangzott el a Spirit FM Rocktérítő+ című műsorában.

Lovasi András
Lovasi András Facebook/Lovasi András

Amikor a ’90-es évek elején elindult a Kispál és a Borz, szerettek volna egy saját hangot találni - idézte fel a Spirit FM-en a Rocktérítő+ című adásban Lovasi András. A legelején az volt a kritérium, hogy ne érezzék kínosnak azt, amit csinálnak, “sokszor elmenekültünk kvázi nagyotmondásba”. Hozzátette, hogy a ’94-’95 körül kezdődő időszaktól szinte sportot csinált abból, hogy mindenből dalt írjon. Volt, hogy álltam a jegyzetfüzetemmel, szólt a fülemben a zene és szinte rámondtam, ráénekeltem, magyarázta a dalszerző-énekes.

A popzene rengeteg selejtet állít elő, fogalmazott Lovasi András. Szerinte már a XX. század elején is keletkeztek olyan művek, amelyek ma teljesen érdektelenek, használhatatlanok. Mivel a zenével sokan, sokféle módon kísérleteznek, Lovasi szerint “a nagy számok törvénye alapján az van, hogy sokszor selejtet termelünk, vagy hát olyat, ami nem lesz 20 vagy 30 vagy 50 év múlva is hallgatható”. 

A popzene szerinte kicsit olyan, mint az újságírás, vagyis a mára kell, hogy reflektáljon. Egy része pedig, mint egy jó Kosztolányi-cikk, fennmarad. Ugyanakkor az egyik legfontosabb kordokumentumnak tartja, és “tök jó, hogy a magyar popzene valamilyen módon - ellentétben a körülöttünk lévő KGST-országok sanyarú helyzetével” egyfajta identitásképző hatással rendelkezik. Olyan hatással, amihez lehet kötődni, amit lehet definiálni. Ha a popkultúrát nézzük, a popzenét és a filmet, ezek azok, amik szerinte egy mai fiatalnak is el tudják magyarázni, hogy milyen lehetett mondjuk a ’60-as, ’70-es, ’80-as években lenni. “Ha meghallgatsz egy Neurotic-dalt, pontosan érzed, milyen volt a ’80-as években Budapesten egy kallódó, értelmiségi fiatalnak lenni”, magyarázta. De szerinte Cseh Tamás, az LGT vagy az Illés is pontosan felidézik az adott kor életérzéseit.

A teljes adás itt megtekinthető:

Hirdetés
Hirdetés