Lukács László György: Borsodban teszteli a kormány az új egészségügyi törvényt

Belföld
Hirdetés

Tizenhét órán át vitáztak a képviselők az Országgyűlésben az egészségügyi törvény módosításáról. A az egészségügyi átalakításáról szóló javaslatot még november 16-án nyújtotta be a parlament elé Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, amely többek között emelné az ápolók fizetését, de teljesítménytől függő bérezést vezetne be a dolgozók körében, valamint központosítaná az ügyeletei ellátást. 

Lukács László György, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa a Spirit FM Aktuál című műsorában úgy értékelte a parlamentben zajló eseményeket, hogy hosszú, de jó vitát folytattak az egészségügy átalakításáról. Arra ugyan nem kaptak ígéretet a kormányoldal részéről, hogy a szakmai szervezetek által is hangoztatott módosítások beépülnek-e végül a törvénybe, de arra mindenképpen jó volt a dolog Lukács szerint, hogy az államtitkárság már tud ezekről a kritikákról. A jobbikos politikus abban is bízik, hogy az elkövetkező két hétben még sikerül meggyőzniük a kormányzatot, és végül egy jobb törvényjavaslatot lehet majd közösen elfogadni. 

Lukács László György leszögezte, a Jobbiknak alapvetően a koncepcióval van baja, azt a fajta központosítást ugyanis, amelyet a kormányzat az egészségügy területén végrehajtott, nem tudják "jó szemmel nézni". A központosítás szerintük ugyanis az önkormányzatok és a betegek kárára történik. 

A jobbikos politikus azt mondta, a parlamenti vitából kiderült, hogy a kormányzat nem egyből alakítja át az úgynevezett "elfekvők" rendszerét, hanem először Borsod-Abaúj-Zemplén megyében indítanak 2800 ággyal egy próba programot, hogy így teszteljék a törvényjavaslatot. Félő azonban, hogy azok az idős, beteg, orvosi ellátásra nem, de ápolásra szoruló emberek, akikről eddig a kórházakban gondoskodtak, a jövőben nem fognak majd hozzájutni ehhez a szolgáltatáshoz. Az ő ápolásukról ugyanis a jövőben a szociális ellátórendszer gondoskodnia, amely a kórházakkal ellentétben nem kvázi ingyenesen, a korábban befizetett társadalombiztosítási járulékokból oldaná ezt meg, hanem térítési díjért cserébe. Ez pedig Lukács László György szerint a válság miatt sokak számára, pláne Borsod megyében, veszélyt jelentene. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés