Lynx-ekre toboroz személyzetet a honvédség

Belföld
Hirdetés

Kiemelt bruttó 737 ezer forintos illetménnyel toboroz legénységet a Lynx, azaz a Hiúz típusú páncélozott harci járművel felszerelt lövész zászlóaljba a Magyar Honvédség.  Győri Tamás századossal, a kaposvári Toborzó Központ megbízott parancsnok helyettesével és Tóth Péter hadnaggyal, a 31. páncélozott gyalogdandár századparancsnok helyettesével beszélgettünk a leendő harckocsizók feladatairól a Spirit FM Katonadolog című műsorában. 

Jelenleg Hódmezővásárhelyen vannak a lövészpáncélosok, és ott is folyik rajtuk a kiképzés. A járművek kezelőszemélyzete 3 fős: egy harcjárműparancsnok, egy irányzó és egy harcjárművezető, illetve hátul van nyolc fő deszant. A jármű felszereltségéről Tóth Péter hadnagy beszélt. 

„Van rajta például lézeres besugárzásjelző, akusztikus lövésjelző, ha egy irányból lőnek, azt a gép jelzi a monitoron, hogy merről, és hogy milyen távolról. Emellett kiemelném még a „strike shield”-et. Ez egy aktív védelmi rendszer, a bejövő páncéltörő lőszereket még azelőtt felrobbantja, mielőtt bespórolnának a gépbe” – emelte ki a legfőbb jellemzőket. 

A Lynx-ek kezelésére 300 főt vár a Magyar Honvédség. 

„Azokat a személyeket várjuk, akik magukénak érzik ezt a lehetőséget. Egy haderő történetében több évtizedenként jelenik meg egy új típusú eszköz rendszerbe állítása, amely ráadásul a Hiúz tekintetében a világ egyik legmodernebb, hanem a legmodernebb harcjárműve, és ténylegesen Magyarországon jelent meg hadrendben először. Tehát minden olyan fiatalt várunk, aki érez magában annyi affinitást, hogy ki szeretné magát próbálni katonaként, részese kíván lenni ennek az úttörő programnak, és alapfeltételként pedig egy nagyon egyszerű kis komplex csomagot letesz nekünk az asztalra, mondjuk így” – mondta kedvcsinálóként Győri Tamás százados. 

A jelentkezés feltétele a betöltött 18 . életév, a magyar állampolgárság és a cselekvőképesség. Iskolai végzettségként a 8 általánost jelölték meg és fontos még a büntetlen előélet. Jelentkezni az iranyasereg.hu oldalon lehet. 

Aki többet szeretne megtudni a programról, az a teljes adást itt visszahallgathatja: 

Hirdetés
Hirdetés