Magyar érdek nem indokolja Szijjártó keleti diplomáciai offenzíváját a volt honvédelmi miniszter szerint

Belföld
Hirdetés

Reálisan nem lehetett arra várni, hogy az Egyesült Államok jön és rendet tesz az ellenzék vagy a társadalom helyett– mondta Juhász Ferenc a Spirit FM Aktuál című műsorában. A volt honvédelmi miniszter szerint az Egyesült Államok szövetségesként kezeli Magyarországot, mert közös értékeik és érdekeik vannak.

Szerinte kezdetben jó ötletnek is tűnhetett a Nemzetközi Beruházási Bank, mert olyan országok együttműködésével valósulhatott volna meg, akik rá vannak szorulva a fejlesztési pénzekre. Ugyanakkor úgy véli, már a kezdetekkor nyilvánvaló volt, hogy az országoknak különböző szándékaik vannak.

A bank első és második emberének szankcionálása erős üzenet– állítja Juhász, aki szerint ez szövetségesi körben azért szokatlan, mert az ilyen eseteket el szokták tudni rendezni az országok egymás között anélkül, hogy a nyilvánosság elé lépnének, és szankciókat alkalmaznának.

Juhász Ferenc reagált arra is, a Fidesz balatonfüredi frakcióülésén Orbán Viktor ellenfélnek nevezte a Joe Biden elnök vezette demokrata fehér házi adminisztrációt. 

Juhász szerint olyan szövetségeseket nem szoktunk ellenségként aposztrofálni, akik biztonsági ernyőt nyújtottak az elmúlt tizenöt évben, akik számos segítséget nyújtottak Magyarországnak, és akiknek a kegyeit kereste Orbán Viktor a Biden előtti időszakban.

Mint mondta, az Egyesült Államok– tetszik, nem tetszik– egy befolyásos, gazdaságilag az egész világot áthálózó ország, a velük való együttműködés és szövetségesi magatartás Magyarország számára nagyon fontos.

Nincs az a magyar gazdasági érdek, amely indokolná a túlzott diplomáciai offenzívát, amelyet Szijjártó Péter kelet felé, Oroszország felé, Belorusz felé gyakorol

– fogalmazott Juhász Ferenc.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés