Magyar gazdák is tüntetnek az ukrán gabona ellen Brüsszelben

Belföld
Hirdetés

Több közép-európai ország termelőivel közösen magyar gazdák készülnek tüntetésre Brüsszelben az ukrán gabonaimport miatti piaci zavar ügyében. A részletekről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke beszélt a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Kedden kerül sor a tüntetésre, ismertette Győrffy Balázs. Elmondta, hogy egyfajta jelképes megjelenésre számítanak, néhány száz főre. De mint mondja, nem az a céljuk, hogy tömeget vonultassanak fel Brüsszelben, sokkal fontosabbnak tartja, hogy ki tudják fejezni azt az álláspontot, miszerint “ez, ahogy most van, nincsen rendben. Hiszen ami most történik, abszolút úgy értékeljük, hogy egy külső ország érdekeit képviselik a tagállamokkal szemben”.

Az Európai Bizottság korábban azt közölte, hogy június 5-ig korlátozza az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag behozatalát, a most tüntetésre készülő gazdák pedig azt szeretnék elérni, hogy legalább év végig tartson a tilalom.

Azt is elmondta az elnök, hogy nyugati tőkés vállalatok vásároltak földeket Ukrajnában. 

Azzal is legyünk tisztában, hogy ezek a termékek, amik Ukrajnából érkeznek, ezeknek annyi közük van Ukrajnához, hogy ott állították elő. De az ukrán ember ebből anyagi hasznot sokat nem remélhet

- tette hozzá Győrffy Balázs.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés