Magyar professzor a világ 10 legmeghatározóbb közbeszerzés-kutatója között

Belföld
Hirdetés

A Corvinus Egyetem kutatója, a Közbeszerzések Tanácsának tagja 1300 szerző közül került be egyedüli magyarként a világ top 10, közbeszerzéssel foglalkozó tudósa közé – állapította meg egy nemzetközi tanulmány, amely az elmúlt négy évtized szakirodalmát elemezte. dr. Tátrai Tünde volt a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorának a vendége.

Kapcsolatot épít és olyan külföldi kollégákkal dolgozik együtt, akik minőségi kutatásokat végeznek, bevonják pályázatokba - sorolta dr. Tátrai Tünde, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, kutatója a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában, hogy mi mindent csinál.  Felidézte, hogy a covid alatt sok közbeszerzés “beomlott”, például ezeknek az adatait összehasonlították Európában és esetleg egy következő krízis esetében is tudnak segíteni.

De a mesterséges intelligencia használata során a közbeszerzésekben is könnyebben tudják monitorozni a piacot. Ezek mind olyan kutatási tevékenységek, amelyek a későbbiekben a gyakorlatban is használhatók - tette hozzá Tátrai Tünde.

Hangsúlyozta, hogy a munkája mind a közbeszerzés kiírójának, mind a pályázatokon elindulókon segít. Amikor a verseny intenzitásáról, dinamikázálásáról beszélnek, az mindenkinek az érdeke - fogalmazott. 

dr. Tátrai Tünde
dr. Tátrai Tünde

Az adásban szóba került az is, hogy a magyar közbeszerzéseket rengeteg vita övezi és sok vád érte az elmúlt évtizedekben. Ebben van-e javulás a feldolgozhatóság irányába? - tette fel a kérdést a műsorvezető, Rónai Egon. Tátrai Tünde szerint van változás. Azt gondolja, hogy a kultúra biztosan fejlődött, illetve az uniós forrást költő országok - így Magyarország - sajátossága, hogy nagyon sok adat elérhető, ebben pedig elöl járunk. Ebben a vonatkozásban remekül össze lehet hasonlítani a magyar hatékonysági mutatókat például a finnekével vagy az olaszokéval. 

Kiderült az is, hogy a Corvinus Egyetem kutatásai szerint a közép-kelet-európai országokban azonos módon, az egy és két ajánlattevős ajánlatok a dominánsak. “Ez egy piaci helyzet, ez egy olyan probléma, amit nem tudunk egyik pillanatról a másikra megváltoztatni. És ezzel az adottsággal bizony számolni kell” - fogalmazott a kutató. 

A teljes adás itt hallgatható vissza:

Hirdetés
Hirdetés