Magyar Vendéglátó Ipartestület: rosszabb a helyzet, mint a pandémia alatt

Belföld
Hirdetés

Tavaly több vendéglátóegység azt helyezte kilátásba, januártól be kell zárniuk minimum a téli időszakra. A Spirit FM Aktuál című műsorában kérdeztük Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátó Ipartestület elnökét, mi tapasztalható most a szektorukban.

Kovács László elmondta: szép évet zárhattak a vendéglátók, már aki a pandémia után talpon maradt. A járvány után körülbelül 3600 üzlettel lett kevesebb, mint 2019-ben volt.

„Nehezebb időszak vár ránk, mint a pandémia alatt, hiszen a pandémia alatt jelentős összegek maradtak az emberek zsebében, és amikor újra lehetett étterembe menni, akkor nagyon nagy forgalommal jelentek meg újra az éttermekben és segítették a vendéglátást az emberek. Nagyon jól ment a nyári időszakokban a vendéglátósoknak” – jegyezte meg Kovács László.

Az elnök ugyanakkor hozzátette, borúsabb az előrejelzés most, hiszen az energiaárrobbanás az emberek költési lehetőségeit is jelentős mértékben csökkenteni fogja. „Szilveszterig mindenki kihúzta, sokkal borúsabb volt az előrejelzés ősszel, mint most, hiszen rendkívül kaotikus az energiaellátás számlázása, a szerződések megkötése sok bizonytalanságot jelent.”

Az energiaárak igazi hatása még most fog kiderülni, sokan kivárásra játszanak. A megszokott év eleji egy-két hetes bezárások könnyen előfordulhat, hogy sok szereplőnél kitolódnak egy-két-három hónapra. A pandémia alatt a vendéglátó szektor tartaléka megfogyatkozott, igaz, az elmúlt év egy pici tartalékolást jelenthetett, de nem jelentős összegről beszélhetünk.

Kovács László ugyanakkor hangsúlyozta, sok biztató jel is van. „Abban bízom és bízunk, hogy az ellenállóképessége a vendéglátós társadalomnak, az megint csodára lesz képes. Aki túléli, az biztos, hogy jól jár. Tudok olyan helyekről, ahol a bezárt üzletek forgalma átterelődött a nyitva maradt egységre, így megnőtt a forgalmuk és nagyon jól megy az üzlet” - fogalmazott.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés