Magyarország 2023-ban is vállalja az üldözött keresztények segítését

Belföld
Hirdetés

Miközben a világ hírei 2022-ben az orosz-ukrán háborúról szóltak elsősorban, nem csökkent a krízis más területeken sem. Magyarország a Hungary Helps program kapcsán például a világ üldözött keresztényeinek próbál segíteni számos helyen. Arról, hogy mit értek el az elmúlt évben és mik a terveik 2023-ra, Azbej Tristannal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkárával beszélgetett Vogyerák Anikó. 

Több százezren hátrányban

Hivatkozás másolása

Noha több mint egymilliárd keresztény él a világon, több százmillió, az egyes kutatások szerint több mint 300 millió úgy él, hogy a Krisztus-hite miatt, vagy a társadalmi szokásjog szerint másodrangú állampolgárként kezelik, vagy diszkriminációnak van kitéve – kezdte a beszélgetést Azbej Tristan. 

„És hogyha végig nézzük az elmúlt éveknek az ezzel kapcsolatos kutatásait, vagy hogyha éppen a saját tapasztalatunkat nézzük a Hungary Helps programban, akkor azt látjuk, hogy a keresztényüldözés, a keresztényellenesség által érintettnek a száma nem csökken, hanem évről évre nő. Most a legutóbb két év alatt körülbelül 50 millióra tehető azoknak a száma, akik eddig nem szenvedtek bántalmazást, diszkriminációt vagy üldöztetést a kereszténységük miatt, de most már igen, és ezzel a számmal együtt már bőven 300 millió fölött vannak az üldözött, a diszkriminált keresztények” – mondta az államtitkár.

Kiemelkedő támogatások

Hivatkozás másolása

A 2022-es év kiemelkedő támogatásai között említette a libanoni keresztény intézmények, iskolák támogatását, a Nigériai terrortámadás után küldött gyorssegélyt, és az iraki keresztények visszatérését segítő program eredményeit. 

„Egyszer csak 2022-ben, februárban, abban a helyzetben találtuk magunkat, hogy azok a humanitárius válsághelyzetek, azok a fegyveres konfliktusok, az az emberi szenvedés, amit mi eddig a Közel-Keleten, Afrikában tapasztaltunk meg a támogatott közösségeinken keresztül, az közvetlenül az országhatárunk túloldalán történik. Az ukrán emberek sokasága között magyar honfitársainkat is érint. Tehát magától értetődő természetes válasz volt, hogy már a háború kitörésének a másnapján elkezdtük szervezni a humanitárius választ” – tette hozzá Azbej Tristan. 

Milyen lesz 2023?

Hivatkozás másolása

A 2023-as évről az államtitkár azt mondta: Magyarország keresztény nemzetként mindig az ártatlanul szenvedők mellett fog állni, még akkor is, hogyha Magyarország nehéz helyzetben van. 

„A magyar kormány vállalást tesz arra, hogy az üldözött keresztények és más ártatlanul szenvedők mellett, hogyha szükség van ránk, a Hungary Helps program keretében ki fogunk állni” – zárta a beszélgetést Azbej Tristan. 

A beszélgetés visszahallgatható a Spirit FM youtube csatornáján vagy Spotify és Ancore oldalain. 

Hirdetés
Hirdetés