Magyarország egy kísérleti labor

Belföld
Hirdetés

A héten tartják az 5. Budapesti Demográfiai Csúcsot. Idén 4 kontinensről mintegy 60 állam és kormányfő, egyházi vezető és civil szervezet képviselője osztja majd meg a gondolatait. Erről volt szó a Spirit FM Partvonal című műsorában.

Világviszonylatban is központi kérdés a demográfiai kérdés, Székely Levente, szociológus, az MCC Ifjúságkutató Intézetének igazgatója szerint a fejlett világ küzd ilyen jellegű problémákkal, hiszen, mint fogalmazott, “elöregedő társadalmakat tudhat magáénak”. A szakértő azt mondta a Spirit FM Partvonal című műsorában, hogy ez számos problémát hoz elő. Például a társadalom eltartó képességét, a munkaerőpiacot, az egészségügyet. Illetve a fejlődő világban az érem másik oldala jelenik meg: itt óriási a népesség növekedése, amivel olyan problémák járnak, amiket kezelni kell. Példaként említette, hogy azokkal a tömegekkel, amelyek majd iskolába mennek, hogyan dolgozik tovább a társadalom: hogyan kapnak megfelelő oktatást, hogyan lehet őket integrálni, vagy akár otthon, a saját országukban tartani.

Magyarországon egy világszinten is kiemelkedő és egyedülálló családpolitikai hálózat van jelen, jelentette ki Hal Melinda, az MCC Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója, klinikai szakpszichológus. Ezt azért tartja fontosnak kiemelni, mert úgy gondolja, “mi tudunk újdonságot nyújtani a többi ország számára”, a többi ország pedig tud olyan megoldási javaslatokat mutatni, amelyekre mindannyiunknak szüksége van. 

“Bizonyos szempontból tekinthetünk úgy Magyarországra, mint egy kísérleti labor”, fogalmazott Székely Levente. Ezt az utat a fejlett országok közül nem választották eddig, hogy megpróbálják családpolitikai intézkedésekkel ennyire szélesen és átfogóan megfogni és kezelni a demográfiai kérdést. Szerinte azért is helyeződik hazánkra a Csúcson a fókusz, hogy megtudják: működik-e, és ha igen, mennyire, milyen konkrét eredményei vannak.

Hal Melinda hozzátette: a tudományos intézetek azért vannak, hogy megmérjék azt, hogy merre kell tovább menni és hozzátegyék azt is, mi mindent lehetne még csinálni. Emellett fontosnak tartja ezt a találkozót az összefogás szempontjából, hiszen közös a problémánk, ugyanazzal a nehézséggel küzdünk, mint a többi ország.

A teljes adást itt hallgathatja vissza:

Hirdetés
Hirdetés