Magyarország valóban tud segíteni nemzetközi szinten?

Belföld
Hirdetés

Megindult Törökországban az újjáépítés is, így Magyarország hozzájárul egy magyar vonatkozásokkal rendelkező művelődési központ helyreállításához, ahol egy Bartók Béla emlékkiállítás látható – mondta Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár a Spirit FM Exkluzív című műsorában.

Emellett a kormány hozzájárul a török károsultajk ideiglenes lakhatásához, egészségügyi ellátásához, illetve egy törökországi szír ortodox templom újjáépítéséhez. Szíriában egymillió dolláros felajánlást tettek három ottani egyháznak az ideiglenes ellátást biztosító programjaiknak a támogatására– ismertette az államtitkár.

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke arról beszélt, hogy érezhető társadalmi megmozdulás volt Magyarországon a török földrengéskor és az ukrán válságnál, az idős nagymamától kezdve, a legnagyobb cégig érkezett segítségnyújtás. Szilágyi emlékeztetett, a rendszerváltáskor tulajdonképpen nem volt civil szféra, ebből az állapotból jutottunk el mára oda, hogy több szegélyszervezet nagyon sokat tud tenni Magyarországon és külföldön is.

„A segélyszervezetek munkájának egyik legnagyobb eredménye, áldása az elmúlt 30 évben, hogy megteremtődött az adományozás kultúrája” – fogalmazott Szilágyi.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország valóban tud segíteni, és hatalmas eredménynek tartja, hogy egy 10 milliós ország ilyen jelentős mértékben, civil és kormányzati módon tud segíteni.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke leszögezte, egy nagy magyar szervezet ma nem teheti meg, hogy nem vesz részt egy ilyen akcióban, a partnereik bíznak bennük, úgy véli, nekik nem mondhatnak ilyet.  

„Nekünk föl kell nőni egy ilyen feladathoz” – fogalmazott Győri-Dani Lajos.

Mint mondta, 100 milliós nagyságrendű volt a hozzájuk érkező tárgyi támogatások mértéke. Szerinte ez azt mutatja, hogy ezeknek a szervezeteknek bizalmi viszonya van a társadalommal. Szerinte ez a legnagyobb kincs.

Azbej Tristan államtitkár azt is elmondta, hogy nemrég egyházi meghívásra Kárpátaljára ment, hogy felmérje a helyzetet. Arról beszélt, hogy teljes kiszolgáltatottságban élnek nagyrészt idős és beteg emberek. „Összességében a helyzet egyre válságosabb, mert egyre inkább kifejti hatását, hogy a kenyérkeresők hiányoznak a családokból” – nyilatkozta Azbej Tristan.

Hirdetés
Hirdetés