Mancs kutyára 25 év távlatából is emlékeznek a törökök - most is hálásak a segítségért

Nemzetközi
Hirdetés

Magyarország kész továbbra is kivenni a részét a világ legkevésbé fejlett országainak támogatásából, valamint továbbra is segít Ukrajnában és nemrég segélyszállítmányt juttatott el a török-szír földrengés áldozatainak. Azbej Tristannal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program lebonyolításáért felelős államtitkárával beszélgettünk.

Már a 34 millió eurót is meghaladja az az összeg, amit Magyarország Ukrajnában a segítségnyújtásra fordított. Ezen kívül a jövőben egy kórház és egy egészségügyi központ újjáépítéséhez járul hozzá hazánk. A Közel-Keleten és az Afrikai munkában összegyűjtött tapasztalat alapján tudnak segítséget nyújtani a menekülteknek is. 

De Törökországban is segített a Hungary Helps Program. A következő feladat a hosszútávú humanitárius segítségnyújtásra való berendezkedés. A 2 millió embernek az ideiglenes lakhatását, elszállásolását kellett megoldani először. Ehhez a kormány segélyszállítmánnyal járult hozzá. 1000 takarót, hálózsákot juttattak el, ezen kívül tábori sátrakat, gyógyszereket és orvosi segédeszközöket is. 

"Külön kiemelték a magyar kutató-mentő alakulatoknak a hősies szolgálatát. Ennek már hagyománya van, 1999-ben is magyar kutató-mentő szolgálatok rengeteg életet megmentettek és legendássá vált Mancs mentőkutya, aki Izmirben egy hároméves kislánynak az életét mentette meg. Ezt a történetet Törökországban nagyon sokan ismerik" - mondta Azbej Tristan. Az államtitkár hozzátette: "most is hálásan fogadták a magyar segélyszállítmányt, mert gyorsan érkezett."

Hirdetés
Hirdetés