Márki-Zay szerint a titkosszolgálatok áldozata lett Szájer, az LMP pedig külföldi pénzek nélkül be sem került volna a parlamentbe

Belföld
Hirdetés

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás korábbi miniszterelnök-jelöltje még augusztusban beszélt arról a Magyar Hang egy podcastjában, hogy hogyan kapott a szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom pénzt az Egyesült Államokból, mintegy 1,8 milliárd forintot. A kormányoldal azóta példátlan botrányt emleget, az ellenzéket dollárbaloldalnak titulálja, a titkosszolgálatok pedig vizsgálatot indítottak az ügyben. 

Az azóta nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentések alapján kiderült: nem 1,8 milliárd, hanem 3 milliárd forintot küldött Magyarországra az Action for Democracy nevű amerikai szervezet. 

Márki-Zay Péterék semmi kivetnivalót nem látnak a dologban, mivel az általa alapított civil mozgalmat támogatták külföldről, nem pedig a választáson induló ellenzéki pártokat, így szerinte ők mindenben jogszerűen jártak el. 

Márki-Zay Péter a Spirit FM Aktuál című műsorában hangsúlyozta továbbá azt is, hogy ezekért a támogatásokért cserébe - amelyet egyébként a külföldön élő magyaroktól kaptak - semmit nem ígértek, csupán annyit, amennyi a választási programjukban is szerepelt. 

Azt is nevetséges vádnak tartja Márki-Zay, hogy Nyugatról akartak volna ezáltal is beavatkozni a magyar választásokba, hiszen ha külföldi titkosszolgálatok is segítik őket, akkor nem csupán Szájer József lett volna az egyetlen, akiről lerántják a leplet. 

"Nyilván, ha kellemetlenkedni akartak volna az európai uniós vagy amerikai titkosszolgálatok a Fidesszel, akkor tudtak volna még."

Arra a kérdésünkre, miszerint akkor a volt fideszes európai parlamenti képviselő brüsszeli botránya mögött ő titkosszolgálati csapdát sejt-e, Márki-Zay úgy felelt:

"Biztos vagyok benne."

Rákérdeztünk arra is, hogyan értékeli, hogy Ungár Péter, az LMP társelnöke nemrégiben azt nyilatkozta a külföldről érkezett támogatásokkal kapcsolatban, hogy neki fogalma sem volt arról, hogy külföldről pénzt kap az ellenzék a választási kampányra, hiszen ha ezt tudják, a pártja nem fizet be ennyit a közös büdzsébe, valamint hogy szerinte nem volt látszatja ennek a pénznek. 

Márki-Zay Péter szerint Ungár hazudik, amikor azt mondja, nem tudja, mire ment el a pénz, ők ugyanis átlátható módon, tételesen elszámoltak az Amerikából érkező támogatásokkal, valamint hogy az LMP hozzájárulása a kampányhoz mikroszkopikus volt, ráadásul ha nincs az a sok külföldi és hazai adományozó, akkor lehetséges, hogy ők be sem jutottak volna ezek nélkül a parlamentbe. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés