Mátyás király levelet írt – külpolitikai levelezésének első kötete most jelent meg

Belföld
Hirdetés

A valóságban Mátyás király nem járta örökké a vidéket igazságot szolgáltatni, hanem nagyon komoly politikát, külpolitikát folytatott. Levelezései magyar nyelven most jelennek meg. Az Eredetben Fehér Bencével, a Magyarságkutató Intézet Klasszika-filológiai Kutatóközpontjának igazgatójával és Darvas Mátyás, a Kutatóközpont vezető kutatójával beszélgetett Somodi-Solymos Eszter.

Mátyás király a fennmaradt dokumentumok szerint legalább 10 nyelven beszélt. Darvas Mátyás a műsorban elmondta, hogy Európa számos levéltárában kutatták fel a leveleket, és ezek már az Országos Levéltárban is kutathatók.

„Az eredeti cél annyi volt, hogy Fraknói kötetében megjelent leveleket lefordítsuk, de kiderült, hogy bizony szöveg itt-ott romlottnak tűnik, össze kéne szöveggel vetni. És a munkafolyamat felénél kezdtem a Fraknói kötetet összevetni a kéziratokkal” – mondta a kutató.

Fehér Bence hozzátette: most jelent meg az első kötet, a második kiadványra azonban még várni kell. A két kötetbe rendezést a levelezés mennyisége indokolta.

„Még az sem lehetetlen, hogy egy padlásról kerül elő egy-egy új levél. De különböző levéltárakban elsikkadva, elfeledve vannak levelek, 1960-as években találtak Isztambulban Törökországba küldött levelezésből egy példányt”- egészítette ki az igazgató.

A teljes beszélgetés visszahallgatható a Spirit FM youtube csatornáján:

Hirdetés
Hirdetés