Meddőségi központok államosítása - “elképesztően megnőttek a várólisták”

Belföld
Hirdetés

2022-ben államosították a meddőségi központokat, és a kormány adatai szerint azóta 20 százalékkal többen jelentkeztek lombik programra. Ám egyes szakértők szerint még mindig kevesebb a sikeres beültetés, mint az államosítás előtt. Ráczné Földi Judit, a DK országgyűlési képviselője a Spirit FM Partvonal című műsorában arról is beszélt, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a rendszert.

“Azzal, hogy államosították a magánintézményeket, elképesztően megnőttek a várólisták” - emelte ki Ráczné Földi Judit, a DK országgyűlési képviselője a Spirit FM Partvonal című műsorában. A képviselő szerint tévhit, hogy a lombikért a magánintézményekben mindekinek fizetnie kellett. Elmondta, hogy besegítettek az állami rendszerbe, szerinte jóval fejlettebb technológiával. Viszont az államosítás után az itt dolgozó orvosok, biológusok egy része elment külföldre, így jelenleg egy meddő párnak akár 8-12 hónapot is kell várnia az első laborvizsgálatra, mondta el a képviselő. “Nagyon megnőtt a várólista”, emelte ki a képviselő, és sokan emiatt külföldre mennek.

Úgy látja, hogy csökken a népesség, csökken a születésszám, és a kormánynak segíteni kellene, hogy a magyar párok családdá válhassanak. 

Ráczné Földi Judit elmondta, egyre több párt érint a meddőségi probléma, szerinte nagyjából 50 százalékos lehet az arány. “Egyszerűen nem tudok rájönni, hogy miért jó az, ha akadályoztatjuk ezt a lombikrendszert” - fogalmazott a képviselő.

A társadalombiztosító öt lejárást finanszíroz, ezután fizetni kell, ez körülbelül egymillió forint alkalmanként. Kiemelte a politikus, hogy a DK azt javasolta, hogy teljesen ingyenes lehessen az eljárás, egészen a sikerességig. 

A rendszer leterheltségének egyik okaként a képviselő azt jelölte meg, hogy sok szakember külföldön dolgozik, illetve rengeteg pár érintett meddőségi problémával, “és erre nincsenek felkészülve ezek az intézmények”. “Az a baj, hogy nem foglalkozunk ezzel és nem fektetünk energiát abba, hogy egyáltalán megtudjuk az okot, hogy miért nem jön össze a baba természetes úton” - fogalmazott. A folyamatokat futószalaghoz hasonlította, illetve elmondta azt is, hogy a megelőzésre és a probléma feltárásra most nincs lehetőség.

“Az a pár, aki elmegy egy ilyen intézménybe, kétségbe van esve” - emelte ki a képviselő. Szerinte épp ezért fontos lenne, hogy az igényekhez alkalmazkodjon a rendszer, de jelenleg nem ez történik.

A teljes adást itt hallgathatja vissza:

Hirdetés
Hirdetés