Még a legmegbízhatóbb kriptopénzek is becsődölhetnek egy nap alatt

Nemzetközi
Hirdetés

Sam Bankman-Fried volt az úgynevezett kriptoipar legnagyobb sztárja. 2017-ben elindított egy digitális eszközökre összpontosító kereskedő céget, majd 2019-ben az FTX nevű tőzsdét. Csak az FTX amerikai részlegét legalább 8 milliárd dollárra taksálták. A birodalom azonban napok alatt hullott darabjaira. Ennek apropóján beszélgettünk a kriptopénzekről és kockázatairól a Spirit FM Partvonal című műsorában Sebestyén Gézával, az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetőjével.

A kriptopénzek válaszreakcióként jöttek létre a 2008-2009-es gazdasági válságra: sokan elvesztették az állásukat és a megtakarításaiknak az értéke jelentősen zsugorodott. Ez a helyzet bizalmatlanságot okozott a hagyományos pénzügyi intézetekkel szemben, és erre egyfajta válaszként jött létre a bitcoin és a kriptopénz-piac Sebestyén szerint.

Az eredeti céljuk az volt, hogy kikerüljék a nagy szereplők által irányított, túlságosan zárt pénzügyi szektort. Akkor megfogalmazódott egy demokratikusabb piac igénye. Ezáltal egy olyan pénz keletkezett, aminek nincsen központi szereplője. Felidézte továbbá, hogy a kriptopénzek hívei előszeretettel hangoztatják, hogy itt nincsenek bankok és bankárok, hanem ez egy teljesen automatikus rendszer, amely átlátható szabályok szerint működik.

"Egy vadnyugati világot találtak ki, így várható volt, hogy a problémák felütik majd a fejüket."

– fogalmazott Sebestyén Géza.

Az elmúlt évben, ha valaki bitcoint vett, akkor szinte biztos, hogy neki most kevesebb vagyona van a szakember szerint. Ráadásul a bitcoin még a megbízhatóbb kriptopénzek közé tartozik, hiszen ez a legrégebbi és még mindig megbecsültségnek örvend, miközben rengeteg olyan kriptopénz is van, amelyik az egyéves születésnapját sem élte meg.

Sebestyén Géza hangsúlyozta, ez egy roppant kockázatos piac, amelyen még a legmegbízhatóbb szereplők is egy nap alatt becsődölhetnek, emiatt pedig mindenkit óvatosságra int. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés