Meg kell becsülni a dolgozót a szakértő szerint

Belföld
Hirdetés

Az év vége felé a közbeszéd a vendégmunkásokkal foglalkozott. Pedig jópár más hatás is hatással volt a magyar munkaerőpiacra. Például soha nem látott magasságba ugrottak a foglalkoztatási adatok, az elmúlt 25 év egyik legmagasabb értékét értük el - mondta el Nógrádi József, a Trenkwalder Csoport kereskedelmi igazgatója, munkaerőpiaci szakértő a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. 

Ugyanakkor csökken a népesség, és azt is lehet látni, hogy a munkanélküliség stagnál. Érdekes adatként emelte ki, hogy a Magyarországon élő, de külföldön foglalkoztatottak száma is növekszik. Ez éves szinten 10-20 ezer fővel emelkedik.

A szakértő elmondta, hogy ma Magyarországon 78000 a betöltetlen álláshelyek száma, és 200 ezer körül vannak munka nélkül. Ezekkel együtt a versenypiaci pozíciók száma 25-30 százalékkal csökkent, míg több szakképzett munkavállaló is megjelent az álláskeresők között.

Nógrádi elárulta, hogy a HR-esek között az elmúlt években az volt a mondás, hogy “csak pulzusa legyen, és már jöhet is dolgozni”. Mostmár viszont elkezdtek válogatni a cégek a jelöltek között, felértékelődtek olyan szempontok, mint az életkor, vagy hogy helyben van-e a dolgozó. Ezen kívül a szakképzett dolgozók külföldön is keresgélnek, és Nógrádi felhívja a figyelmet, hogy vigyázni kell a munkavállalókra, meg kell őket becsülni.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés