Még Putyin sem tudja letagadni a pokoli veszteségeket

Nemzetközi
Hirdetés

Putyin azt mondta, jobb fegyverei vannak Oroszországnak, mint a NATO-nak. De hogy látja ezt Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő?

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Az elmúlt időszakban már T55-ös harckocsik is megjelentek, amik az ’50-es évek technológiája, tehát mindent küldött Oroszország az elmúlt 12-15 hónapban, hogy azt a fajta problémát leküzdje, ami a nyugati fegyverek magasabb szintű tudásából fakadt, és ezt próbálta mennyiségi fölénnyel biztosítani - mondta el Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában.

“Pokoliak a veszteségek” - fogalmazott a szakértő, így Vlagyimir Putyin sem tudta letagadni, hogy az ’50-es, ’60-as , ’70-es, ’80-as évek technológiáját az ukrán védelem “aprította”. Vannak olyan fegyverrendszerek, közülük is az elektronikai és kommunikációs hadviselés, amiben Oroszország olyanokat vonultat fel az elmúlt 6 hónapban, ami megnehezíti a nyugati fegyverek bevetését.

Például olyan zavaró berendezéseket használnak, ami a GPS-es vezérléses irányítást össze tudja zavarni, ami nem kis technikai bravúr.

De Oroszország abban a tekintetben is tanul, hogy a hadrendjét hogyan szervezi át, hogyan vezeti a parancsnokok felvezetését a harcokra. Az látható, hogy Ukrajna oldalán taktikai szinten ha van egy újítás, tudás, abban a térségben az ukránok piszkosul gyorsan átadják a többi egységnek, hogy hogyan védekezzenek, hogy tudnak jobban harcolni - magyarázta Tarjányi. Hadműveleti szinten viszont ez olyan “nyökögősen” megy, tette hozzá Tarjányi.

Az oroszoknál viszont a taktikai szint működik rosszul hadműveleti szinten viszont erősek. Illetve új technológiák is megjelennek - fűzte hozzá a biztonságpolitikai szakértő. Például olyan köpenyek, amelyek a termokamerák ellen védik az orosz katonákat. Egy körülbelül 100-150 fős egységnél alkalmazták ezt Avgyijivka térségében. De egyéb, más területeken is csúcstechnológiák jelennek meg az orosz oldalon - tette hozzá Tarjányi.

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés