Megéri-e még a benzinturizmus?

Belföld
Hirdetés

Hamarosan átlagosan 603 forintot kérnek el a kutakon egy liter benzinért. Átmeneti olajáremelkedés emelte meg a hazai üzemanyagok árát, de az sem segít, hogy a forint eléggé gyengélkedik a dollárral szemben - ezt Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője mondta el a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. A piac fogja kitalálni, mi a lélektani határ, tette hozzá.

Bujdos Eszter úgy véli, nem állunk annyira rosszul, átmenetinek látja a mostani emelkedést, sőt, egyfajta korrekciót is lát a Brent olaj árának esetében, ami már csökkenésnek indult, amire már a héten reagálhatnak a benzinkutak, így akár csökkenést is lehet tapasztalni majd.

Kérdésre elmondta a szakértő, hogy amikor az árfolyam jobban alakul, akkor az az üzemanyag árán is meg szokott mutatkozni. Azt viszont hozzátette, hogy a 80 dollárról markánsan elmozdulna az olaj ára. 

Máshol is emelkedik az üzemanyag ára, Szerbia is jóval fölöttünk van, viszont Horvátországban vagy Szlovéniában 50-60 forintos árelőny van, Románia is folyamatosan olcsóbb, mint Magyarország ebben a tekintetben. Szlovákia vagy Ausztria pedig ugyanúgy követték ezeket az áremelkedéseket. 

A benzinturizmussal kapcsolatban elmondta, hogy aki például tankolni és bevásárolni és átjár Romániába, az valószínűleg továbbra is így fog tenni, de olyan nagy előnyökkel nem jár az, ha valaki Horvátországba jár át tankolni. Ez inkább a határ szélén élő embereknél állja meg a helyét.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza:

Hirdetés
Hirdetés