Megindulhatnak lefelé az árak, ez a termék azonban tovább drágulhat

Belföld
Hirdetés

Az Eurostat adatai szerint 20 hónap után először csökkent Magyarországon az élelmiszer-infláció. Raskó György agrárközgazdász a Spirit FM Aktuál című műsorában azonban úgy vélekedett: egyes termékek esetében a drágulás tovább folytatódik.

Mint mondta, a globális piacon a nyersanyagárak kivétel nélkül csökkennek, a búza, a kukorica, növényi olajok olyan trendet mutatnak, ami úgy tűnik, a növekedési ütem megáll, és elkezdődik egy visszarendeződés.

Egy termékcsoport van, ahol nem várható csökkenés, mégpedig a húsoknál, itt a következő hónapokban nem várható jó hír, sőt, elképzelhető, hogy a sertéshús ára tovább nő - mondta a szakértő.

Hangsúlyozta: az uniós piac egységes, az élelmiszer szabadon áramolhat, ez árstabilizációt is jelent, esetleg az árfolyam befolyásolhatja az árakat. A forint az utóbbi időben erősödött, vagyis az alapvető élelmiszerek emiatt importból olcsóbban beszerezhetők - mutatott rá.

A kereskedők az ársapka miatt inkább importból vásárolnak, például a tejtermékek így olcsóbban szerezhetők be, és a húsfélék importja lehetővé teszi, hogy a magyar kiskereskedelemben az árak a fogyasztók számára kedvezőbb irányt vehetnek - mondta az agrárközgazdász.

A teljes beszélgetés itt hallható:

Hirdetés
Hirdetés