Megrázó: hitelt kell felvenni az egészségért

Belföld
Hirdetés

Egy műtét a magánegészségügyben 800 ezer-1 millió forint körül is mozoghat, míg a KSH adatai szerint körülbelül 300 ezer forint a nettó átlagbér, akkor gyakorlatilag legalább 3 hónapig kell valakinek dolgoznia azért, hogy megműtesse magát - és ebben az időszakban semmire sem költ. 

“Nagyon szórt a magánegészségügyi fekvőbeteg-ellátásnak az árintervalluma” - fogalmazott Lengyel Lívia egészségügyi szakértő a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

A kisebb műtétek “egészen emberi áron elérhetőek, a nagyok pedig több milliós tételt jelentenek” - tette hozzá Lengyel Lívia. Ennek ellenére azt látni, hogy az állami hozzáférés akadályai miatt a páciensek a magánegészségügyben keresik a megoldást, még a műtéteket tekintve is. 

Ha az ortopédiát nézzük, jellemző, hogy olyan technológiát tudnak használni a magánegészségügyben, amelyek nagyon drágák, és államiban emiatt nem nagyon érhető el - mondta a szakértő. De az összes többi területen nem lehet ellentétet felállítani a két finanszírozás között. Az viszont fontos különbség, hogy a magánkórházakban van kapacitás a műtétekre, és akár két hét alatt is meg lehet csinálni egy alapos kivizsgálást, hangsúlyozta Lengyel Lívia.

Kiderült az is, hogy teljes mértékben kiépült az a hálózat a magánkórházakban, ami a műtéti ellátásokhoz szükséges. A szülészet és az ortopédia a legkeresettebb, és országosan magas szintű a lefedettség ezeken a területeken.

Lengyel Lívia elárulta: kezd elterjedni, hogy egy-egy beteg hitelt vesz fel azért, hogy finanszírozni tudja a műtétjét. Elárulta a szakértő, hogy tavaly már 8 százalék volt azoknak az aránya, akik a magánegészségügyi kiadásaikat hitelből szeretnék rendezni. Ezt “sajnálatos növekedésnek” nevezte. De sokszor olyan hatalmas fájdalommal élnek a betegek és olyan távoli az állami finanszírozású műtétnek az elérése, hogy egyszerűen nem tudják kivárni és minden megoldást bevetnek.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Hirdetés
Hirdetés