Megvan az időpont: ekkortól lehet olcsóbb a zöldség és a gyümölcs

Belföld
Hirdetés

A zöldség és a gyümölcs is jelentősen drágult az elmúlt hónapokban. Most indul a mezőgazdasági szezon, de kérdés, milyen év elé néznek a gazdák. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: hamarosan elkezdhetnek csökkenni az árak.

Tavaly is volt egy jelentős árnövekedés, és ehhez képest is tovább nőttek az árak az elmúlt hónapokban, de már tavaly ősszel látni lehetett, hogy burgonyából, gyökérzöldségből kevesebb termett Európában, és a késő tavaszi időszakra a készletek elfogynak, ezért érezzük most az áremelkedést - mutatott rá.

Ahogy megérkezik az új zöldségtermés - ez már májusban, júniusban várható - akkor az árak akár jelentősebben is visszaeshetnek - mondta. Májusban elkezdenek teremni a szezongyümölcsök, egy jó termés itt is visszavehet az árakból - tette hozzá.

Apáti Ferenc szerint akár több 10 százalékos csökkenés is jöhet, ezt már megérzi a fogyasztó, de ezt nehéz előre megmondani. Arra ugyanakkor figyelmeztet, hogy ez nem a tavalyi átlagárakhoz viszonyított csökkenés, hanem a jelenlegi, magas árak lesznek ennyivel lejjebb.

A zöldség-gyümölcs árak csökkenése irányába akkor vezethet az infláció visszafordulása, ha ez a mezőgazdaság által használt eszközök árában következik be, vagyis ha olcsóbb lesz a műtrágya vagy a gázolaj - mondta, hozzátéve: a munkabér nem csökken, sőt, nőnie kell.

Hirdetés
Hirdetés