Mellár Tamás: egész évben marad a kétszámjegyű infláció

Belföld
Hirdetés

Több mint tíz év után a Standard&Poor's leminősítette Magyarországot. Mindeközben Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter optimistán nyilatkozott a gazdaság alakulását illetően. Mellár Tamás, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Spirit FM Aktuál című műsorában elmondta, hogy erre a minősítésre kormányzati szinten is figyelni kell, mert hosszú ideje nem volt ilyen negatív irányba való elmozdulás.

Arról beszélt, hogy a hitelminősítő intézetek komoly problémát jelentő tényezőkre hívták fel a figyelmet a leminősítés kapcsán: az EU-rekorder inflációra, az orosz energiafüggőségre, az erőteljes államháztartási hiányra, és arra, hogy nem lehet pontosan tudni, hogy mikor és mennyi Európai Uniós forrás érkezik. Úgy véli, az infláció tovább fog növekedni, és az ársapka kivezetése újabb lökést jelent majd.

„Ez a négy tényező azt gondolom, hogy igen fontos és sokat jelent, amikor azt nézik, hogy Magyarország gazdasági helyzete milyen lesz. Arra lehet következtetni, hogy az Orbán-kormány mozgástere az idei esztendőben nagyin erőteljesen beszűkült” – fogalmazott Mellár Tamás.

Az országgyűlési képviselő hozzátette, Magyarország továbbra is tud kötvényeket kibocsátani és újabb hiteleket felvenni, de ennek magasabb lesz az ára. Úgy magyarázta el a jelentőségét, hogy a gazdaság hiába növekszik a GDP 3 százalékkal, ezt oda kell adni a hitelezőknek.

„A magyar gazdaság sajnálatos módon nem fog növekedni 3 százalékkal. Szerintem még egy százalékkal sem, valahol nulla százalékos stagnálás körül lesz” – magyarázta az országgyűlési képviselő. Szerinte a kormány a gazdasági növekedést fogja erőltetni, aminek a velünk maradó infláció lesz az eredménye. Mellár Tamás azt gondolja, hogy a kétszámjegyű infláció velünk fog maradni egész esztendőben.  

A teljes interjú itt érhető el:

Hirdetés
Hirdetés