Mennyi jövedelemre van szükség a lakáshitelhez? Íme!

Belföld
Hirdetés

Mennyire lehetetlen küldetés az, hogy ma felvegyen valaki egy ingatlanhoz való hitelt? Erdősi Éva, a hitelsikerek.hu szakértője erről is beszélt a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

A szakértő kiemelte, hogy lakásvásárlás előtt át kell gondolni, hogy ezt valaki egyedül akarja-e megtenni, házastárssal, gyerekkel, stb. Ha pedig minden támogatást félreteszünk és csak azt nézzük, hogy hitelt szeretnénk felvenni és ehhez mekkora jövedelem kell, akkor nettó jövedelemben legalább 300 ezer forintnak kell lennie ahhoz, hogy egyáltalán valamilyen kis összeghez is hozzájusson valaki, mondta Erdősi Éva, a hitelsikerek.hu szakértője a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában.

A szakértő kifejtette: egy 40 millió forint értékű ingatlannál legalább 20 százalék önerőnek kell lenni, vagyis 8 millió forintnak. Tehát 32 millió forintot kell felvenni hitelbe. Ennek a törlesztője 25 éves futamidővel nézve is nagyon magas, emelte ki. Itt már nettó 370 ezer forintos jövedelemre lesz szükség, hiszen a törlesztőrészletek 185 ezer forint körül lesz.

Jövőre jön a 10 százalékos önerő lehetősége - Erdősi Éva viszont arra figyelmeztet, hogy ez azt jelenti, hogy még nagyobb hitelt kell felvenni. A szakértő emlékeztetett, hogy a jtm, mint jövedelemarányos törlesztési mutató azt jelenti, hogy nettó 500 ezer forintos fizetés alatt a nettó felét lehet felvenni kölcsönbe, 500 ezer forint felett pedig a 60 százalékát.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés