Mennyire jogos a munkáltatói kémszoftver használata?

Belföld
Hirdetés

Puzsér Róbert szerint a munkáltató bármit telepíthet, de előbb ezt írásban jeleznie kell a munkavállalók felé.

Óránként csak 54 leütést végzett laptopján az a home office-ban dolgozó ausztrál nő, akit munkahelyi kémszoftver által gyűjtött adatok alapján bocsátottak el 18 évnyi munkaviszony után – írja a hrportál. A home office-ban dolgozó Suzie Cheikho 49 napból 44-en nem végezte el munkahelyi feladatait az előírt óraszámban, hetente csak két napon kezdett időben, négy napon pedig egyáltalán nem csinált semmit. Mindez annak a szoftvernek a segítségével derült ki, amit a nő munkáltatója a gépére telepített. Az ügy pikantériája, hogy Cheikho egyik feladatköre éppen az volt, hogy koordinálja a vállalatnál az otthoni munkát végző dolgozókat. „Lehet, hogy egyszer-egyszer leugrok vásárolni munkaidőben, de az nem tart egész nap. A feladatok egy részét pedig a mobilomon végzem el” – állította a nő, aki tagadta a vádakat, és pert indított, ezt azonban elbukta. A bíróság a foglalkoztató cégnek adott igazat, és jogosnak ítélte meg, hogy a nőt kötelességszegésre hivatkozva elbocsátották.

Horváth Oszkár műsorvezető azt mondta az Önkényes Mérvadó című műsorban a Spirit FM-en, hogy szerinte jogosan kiköthet a munkáltató a munkavállaló részére egy teljesítményi minimumot. Viszont a tudta nélkül ellenőrizni valakit “konkrétan sunyiság”, fogalmazott. Ugyanakkor a konkrét ügyben itt már egy figyelmeztetés is megelőzte a megfigyelést.

Kié volt a gép? - kérdezte Puzsér Róbert publicista, ami Horváth Oszkár szerint is nagyon fontos, hiszen a munkáltató által biztosított eszközre a munkáltató Puzsér szerint “azt telepít, amit akar”. 

Ugyanakkor továbbra is kulcskérdés Horváth Oszkár szerint, hogy mindez figyelmeztetés vagy beleegyezés nélkül történik-e, de hozzátette: “bár az is elég ótvar, amikor mondjuk 4 éve ott dolgozol, és akkor egyszer csak az van, hogy na akkor most bele kéne egyezni valamibe, különben nem dolgozol itt”.

Puzsér kiemelte, hogy a munkáltatónak joga van ellenőrizni, de ehhez a munkavállalót előzetesen írásban kell tájékoztatni. A per elveszítéséből kiindulva a publicista arra következtet, hogy ez a figyelmeztetés nem történt meg a konkrét ügyben.

Az adásban azonban arról is értekeztek, hogy a leütések számából még önmagában nem feltétlenül lehet következtetni arra, hogy a dolgozó mennyire hasznos munkát végzett.

A teljes beszélgetés itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés