Mennyire szálltak el idén az árak a hazai fesztiválokon?

Belföld
Hirdetés

Nyakunkon a nyár, indul a fesztiválszezon. Hogyan alakulnak a hazai fesztiválok, hol, mit lehet látni? Erről is szó volt a Spirit FM Nagykép című műsorában.

A Fishing on Orfű, amelyet idén június 28-tól július 1-ig tartanak meg, Egyedi Péter szervező elárulta a Spirit FM Nagykép című műsorában, hogy idén ünnepelnek, ugyanis 15. éve, hogy elindult a fesztivál. A szervező elárulta, a fesztivál karaktere marad a megszokott, továbbra sem a mainstream határozza meg a felhozatalt. Színpadra lép többek között a Kispál és a Lovasi (más fesztiválon egyébként ezzel a formációval nem találkozhatunk), Carson Coma, és a Kiscsillag. A Quimby pedig 2018 után először tér vissza Orfűre.

“Az idei évre realizálódtak a Fishing árai” - mondta el Egyedi Péter, hozzátéve, hogy az első pár évben kifejezetten olcsónak számított a fesztivál, majd elkezdtek felfele kúszni az árak. Úgy véli, érezhető lesz a fesztiválon az infláció.

Ernhaft Attila, a Művészetek Völgye ügyvezetője azt mondta, hogy nagyon izgalmas programmal készülnek, a nagyszínpadon például olyan fellépők lesznek, mint a Csíkzenekar, amely Karácsony Jánossal és Presser  Gáborral egészül ki, de a Punnany Massif is olyan koncerttel készül, amely máshol nem lesz látható. Ernhaft elmondta azt is, hogy büszkék arra, hogy sikerül Zoránt leszerződtetni, valamint színházi előadások is lesznek a repertoárjukban.

A látogatóik 99 százalékban magyarok, külföldi fesztiválozóik elvétve akadnak - éppen emiatt nem sűrűn hívnak külföldi fellépőt. A település életterében költözhetnek be az emberek, így az családias hangulatú, és istörekednek arra, hogy ezt az atmoszférát megőrizzék. A jegyárak nem emelkedtek úgy mint máshol, de a drágulást a szolgáltatóknál érezni fogják a látogatók.

A párkányi fORMAfEST a legnagyobb szlovákiai magyar rendezvény, egy hét alatt 450 programot valósítanak meg, ezt már Bokor Réka árulta el. Zenei téren a legnagyobb felhozatalt ez a fesztivál kínálja a Felvidéken. Céljuk, hogy 20 év múlva is legyen kinek szervezni magyar kultúrát. Erőssége a fesztiválnak, a csapatban rejlő erő: nem klasszik kereskedelmi, hiszen több mint 300 önkéntes fiatal szervezi azt meg. Mind a szervezőkre, mind pedig a résztvevőkre igaz, hogy 95 százalékbanban felvidéki magyarok, de Magyarországról is érkeznek látogatók, hiszen a helyszín közel van a határhoz. Fellépőiknél törekednek arra, hogy a mainstream magyar kínálat mellett az alterosabb, rockosabb fellépőket is el tudják hívni.

Lobenwein Norbert, a VOLT alapítója, fesztiválszervező arról is beszélt, hogy a fesztiválozás az elmúlt 10-15 évben a hazai közönség egy részének a nyaralását is jelentette. Úgy gondolja, nem feltétlenül nemzetközi sztárokra kell gigantikus összegeket elkölteni minden fesztivál esetében, sokkal inkább megtartani a belépőjegyeket olyan árakon, ami a közönség számára megfizethető.

A teljes adás itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: