Mennyire védi a gyerekeket a gyerekvédelem?

Belföld
Hirdetés

Hol lehetnek gátak a gyerekvédelmi jelzőrendszerben? - merült fel a kérdés a Spirit FM Nagykép című műsorában. Tipikus probléma, hogy kevesen vannak - kezdte a választ dr. Tanda Ágnes ügyvéd. A gyermekvédelmi szakemberek ráadásul leterheltek, de előfordul az is, hogy ne kellően képzettek.

De sokszor a szülők sincsenek tisztában azzal, hogy ez a rendszer él és működik. Tipikus probléma továbbá, hogy az oktatási intézmények is nehezen fordulnak hozzájuk, nagy dolognak kell egy óvodában, iskolában történni ahhoz, hogy egyáltalán szakemberekhez kerüljön az ügy - tette hozzá az ügyvéd. Nem akarnak a családok életébe közvetlenül beavatkozni, de igenis, a tanároknak is kellene tudni, hogy mikor szorul egy gyerek védelemre, családsegítőre például vagy pszichológusra. Nem elég elterjedt a rendszer a köztudatban, és úgy látja a szakember, hogy az embereknek sincs bizalmuk a rendszer felé.

A bizalomhiánynak két oka van - hangzott el az adásban. Nem eléggé tudatosult az emberekben, hogy létezik a rendszer. Másodsorban pedig miután már volt dolguk ezzel az embereknek, látják a rendszer nehézkességét, a hosszadalmas voltát. Látják, hogy a hibát sokszor a szülőben vagy a családban keresik először. De ez nem feltétlen így van - tette hozzá. 

Ezen kívül a szülők egyrészt félnek a retorziótól, másrészt pedig attól, hogy hónapokra belekerülnek a folyamatba, aminek nem látni a végét.

Tanda Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségeknek is van egyfajta visszatartó jellegű hatása. Hiányzik az a fajta felvilágosítás, hogy jogunk van szólni, kiállni az érdekeink mellett, de fontos lenne tudni arról, már iskolában is, hogy van hova menni, hogy lehet hova fordulni, ha bajban van. Nem szabad hagyni, hogy a gyerekeknek húzzák a haját vagy csúfolják, és ezért pszichés tüneteik legyenek, ismertté kell tenni azokat is, hogy a gyerekek ilyen esetekben kihez, hova fordulhatnak.

A teljes adást itt hallgathatja vissza:

Hirdetés
Hirdetés