Mennyit érnek az adataink valójában?

Belföld
Hirdetés

Ahogy egy cégnek, úgy egy államnak, egy gazdaságnak is muszáj lenne rendelkeznie digitális stratégiával - mondta el a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Hortobágyi Ágoston digitális stratéga. Hiszen a digitális társadalom kellős közepében vagyunk és nem tudjuk elkerülni azt, hogy foglalkozzunk ezzel a témával.

A magyar kormánynak van digitális stratégiája, azon belül is egyes gazdasági szegmenseknek is megvannak azok a digitális irányai, amelyek mentén szeretnének elindulni, tette hozzá a szakértő. Elmondta, hogy kellene keresni egy olyan területet, ahol valódi, kézzel fogható értéket lehetne teremteni. “2006 óta mondjuk, hogy az adat az új olaj” - mondta . Ez jó, csak az olajnak van egy gallon ára, ami a világon elfogadott. De ilyenkor megkérdezi, hogy egy cégben egy “a” betűnek, egy szerződéstervezetnek vajon van-e konkrét ára. Szerinte azzal kell most foglalkozni, hogy az adatot, amiből rengeteget gyártunk a digitalizációnak köszönhetően, hogyan lehetne valódi értékké teremteni, hogy megjelenjen egy cégnek, vagy államnak a mérlegében, mint egy összeg - magyarázta.

Egyelőre nem hasznosítjuk az adatokat, árulta el kérdésre. De a szakértő azt gondolja, hogy ez még nem veszteséges vagy pocsékolás. Az lenne a célja, hogyha valaki beruház az informatikába, annak gazdaságilag is meg kell térülnie, ezen kezd el dolgozni. 

A mesterséges intelligencia (MI) algoritmusai képesek arra, hogy a nagy mennyiségű adatokat, akár személyre szabottan lehessen értékelni is - mondta el Hortobágyi Ágoston azzal kapcsolatban, hogy mi tudja ezt az egészet előre vinni.

Azzal kapcsolatban, hogy a MI elveszi-e az emberek munkáját, azt mondta: a történelem ismétli önmagát, a mosónőnek sem a mosógép vette el a munkáját, de átalakította - eddig kézzel mostak, most meg rájöttek, hogy ki kell venni a mosógépből és vasalni. Egyszerűen csak átalakítja a világot - fogalmazott.

A teljes adás itt hallgatható vissza:

Hirdetés
Hirdetés