Mentorálással segíti az állam a munkanélkülieket

Belföld
Hirdetés

„A mai naptól lehet pályázni a tartós álláskeresők elhelyezkedését támogató, 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló pályázatra” – közölte hétfőn Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

 A támogatás három hónapja alatt akár 100 százalékos bértámogatás is igénybe vehető, ami 6 órás munkaidő esetén legfeljebb havi 200 ezer forintot jelent. A felvett munkavállaló ez alatt az időtartam alatt munkában maradást ösztönző juttatásban is részesülhet, amelynek havi összege 53 ezer forint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn közölte, hogy elindult a tartós álláskeresők elhelyezkedését segítő inkubátor program. A programban sikeresen pályázók lehetőséget kapnak arra, hogy három hónapra kipróbálják magukat a választott álláshelyen. 

Czomba Sándor államtitkár a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorban elmondta, hogy vannak olyan álláskeresők, akiket nem csak bértámogatással, hanem mentorálással is segíteni kell. Az első 3 hónapban a munkáltatónak a munkavállaló után bértámogatást adnak, ami 200 ezer forint. Ezen felül a munkavállaló a munkavállalásra ösztönző juttatásként még 53 ezer forintot kap. Illetve 5 emberenként mentorok segítségét is biztosítja az állam. Ha ez sikeres lesz, további 6 hónapig adnak támogatást.

A program célja, hogy minél tovább dolgozhassanak az emberek.

Azt az államtitkár is elismerte, hogy amikor egy munkanélküli életében telnek a hetek, hónapok, egyre kevésbé ambíciózus az ember és apátiába menekül, ami nagyon súlyos dolog. Ezt hagyományos eszközzel nem lehet megoldani, erre hosszabb időt, türelmet kell biztosítani. Számos olyan élethelyzet lehet, például betegápolás, ami miatt valaki nem tud elhelyezkedni egy munkahelyen. Ezeket fel kell tárni és személyre szabottan kell segítséget biztosítani - tette hozzá.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés