Mesterházy Attila szerint a kormány azt üzeni Svédországnak és Finnországnak, hogy vegyenek vissza a kritikákból

Belföld
Hirdetés

Bár Orbán Viktor miniszterelnök támogatná, a Fidesz-frakció megosztott a svéd és finn NATO-csatlakozás ügyében, ezért felkérték az Országgyűlés elnökét, hogy küldjön delegációt a két országba. Kocsis Máté, Fidesz frakcióvezetője kicsi esélyt lát arra, hogy végül ne támogatnák a parlamentben a két ország csatlakozását. Mesterházy Attila, a NATO-parlament volt elnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában arról beszélt, hogy szerinte a Fidesz-frakció megosztottsága egy kommunikációs trükk.

A tárgyalási javaslat nem szól másról, minthogy valamilyen formában zsarolni tudják a két országot, hogy ne kritizálják a magyar kormányt – részletezte álláspontját. Hozzátette, a magyar kormány így próbálhat jelzést küldeni Svédországnak és Finnországnak, hogy vegyenek vissza a kritikai attitűdből, amivel a magyar kormányt és Orbán Viktor politikáját illetik.

Úgy látja, szakmai oldalról nézve semmi értelme nincs magyar delegációt küldeni a két országba, tartalmi kérdésekről nincs értelme beszélni, mert a két ország már évekkel ezelőtt felkészült a NATO-tagságra.

Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy „ha magyar parlamenti delegációról van szó, akkor úgy illene, hogy legyen benne ellenzéki képviselő is.”

Emlékeztetett, hogy a magyar kormány gyakorlata, hogy egymással össze nem függő kérdéseket összeköt. Folyamatosan vitában állnak az Európai Unióval, és minden területet megpróbálnak felhasználni a nyomásgyakorlásra, ami az EU-nak vagy a NATO-nak fontos– mondta Mesterházy Attila. Emellett Oroszországnak is üzenet lehet, Magyarország nem kapkod– tette hozzá.

„Ennek a két országnak joga van csatlakozni, felkészültek, és szerintem csatlakozni is fognak” – szögezte le.

A teljes interjú itt hallgatható meg: 

Hirdetés
Hirdetés