“Mi a baj az orvosi marihuánával?” - kérdezi Zacher Gábor

Belföld
Hirdetés

A marihuána jogairól tartott demonstrációt a Kétfarkú Kutya Párt tegnap délután. Mint írták, zavarja őket a használók kriminalizálása, az orvosi marihuána ellentmondásos szabályozása és a kendernövény démonizálása is. Zacher Gábor toxikológus mondta el a véleményét a Spirit FM Aktuál című reggeli műsorában.

Zacher Gábor toxikológus korábban már többször is elmondta, hogy támogatná a marihuána orvosi alkalmazását, a világ sok más országában is használják terápiás jelleggel. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón leszögezte, hogy amíg pártja kormányoz, addig még ezen a területen sem lesz legalizálva a marihuána.

Nem szabad összekeverni a kettőt: a legalizálás azt jelentené, hogyha vége az adásnak, elmegyünk egy shopba, veszünk füvet, megtekerjük a spanglit, elszívjuk és semmiféle retorzióban nem részesülünk - magyarázta a szakember a Spirit FM Aktuál című műsorában. “Amikor viszont arról beszélünk, hogy a marihuána legalizálása, abszolút ellene vagyok” - mondta határozottan Zacher Gábor. Szerinte egy 25 százalékos infláció mellett Magyarországon nem ez a legfőbb probléma, hogy legalizálják-e a füvet vagy sem. “Amikor a társadalmi olló egyre szélesebb, amikor a fiatalok tele vannak szorongással” - tette hozzá.

Az orvosi felhasználással kapcsolatban viszont úgy fogalmazott, hogyha 

használjuk például a különböző morfiumszármazékokat, az opioidokat a mindennapi gyógyászatban, használjuk a ketamint, akkor mi a baj az orvosi marihuánával?

Mint mondta, a témával kapcsolatban rengeteg szakmaiatlan kinyilatkoztatást hallott már.

“Igenis kellene változtatni, kellenének lépcsők, elsősorban az orvosi marihuánának a bevezetése, másodsorban utána meg pár évvel el lehetne gondolkodni a dekriminalizáláson, hiszen a marihuánát átsorolták egy kevésbé veszélyes kábítószer csoportba” - magyarázta Zacher Gábor. Hozzátette, hogy ez nem azt jelenti, hogy nincsen veszélye. Esetleg ezután 10-15 évvel lehetne beszélni a legalizálásról, de “úgy gondolom, hogy a magyar társadalom abszolút nem érett meg arra, hogy egy ilyen problémát megfelelőképpen tudjon kezelni”.

Azt is elmondta, hogy európai viszonylatban a marihuánafüggők tekintetében hátul van Magyarország, ezt a kérdést a politika “túlhájpolja”, és közel sem okoz akkora problémát, mint az alkohol vagy a dohányzás.

Számokban kifejezve ezt azt jelenti, hogy kábítószer használata miatt (itt nem a marihuánát érti Zacher) Magyarországon évente körülbelül 80 ember hal meg, míg alkoholfogyasztás miatt 30 ezren halnak meg. “Ugyanakkor az alkoholt szabadon reklámozzuk, ott van a városban, és a kábítószerrel kapcsolatban pedig, ami sokkal kisebb probléma, mint az alkoholizmus, semmit nem foglalkozunk” - mondta.

Zacher fontosnak tartja a felvilágosítást, a kommunikációt - nem pedig az elrettentést. Szerinte a rendőrség is sokat változott ezzel kapcsolatban, és pozitív irányban.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés