Mi a valós helyzet az önvezető autókkal?

Nemzetközi
Hirdetés

Még mindig nem teljes valóság az önvezető autó, annak ellenére, hogy például Elon Musk 2020-ra, majd 2021-re önálló robottaxi szolgáltatás beindítását tervezte - mondta el a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Zách Dániel, a Telex közlekedési szakújságírója. Ehhez képest sehol nem vagyunk - tette hozzá.

Tesla
Tesla

Sok esetben tudatosan félrevezették az autóvásárolókat ezekkel a technológiákkal - vélekedett az újságíró. Utólag ezt lehet apróbetűs leírásokkal magyarázni, de szerinte az a helyzet, hogy az ember pszichéje rétegzetten fogadja be ezeket az információkat. Ha van egy hívószó, ahhoz köti az elképzeléseit és annak megfelelően hoz döntést arról, akar-e bizonyos autót vagy sem.

Egyébként vannak robottaxi szolgáltatások - mondta az Egyesült Államokban, Kaliforniában például több cég is foglalkozik ezzel. De az ezekkel kapcsolatos tapasztalatok vegyesek. Ezek az autók például sokszor sokkal lassabban közlekednek a forgalomban, mint a forgalom rendes ritmusa, sokszor pedig elbizonytalanodnak, megállnak, amikor egy ember simán átlátná, hogy mit kell tenni. Lehet tudni olyan esetről is, amikor egy útterelő bóját nem tudott értelmezni az autó, és ezért állt meg a forgalom egy közúton.

Az újságíró szerint ez nem teljesen használható így, súlyos balesetről inkább olyankor hallani, amikor egy autopilot funkció, és arra magát túlságosan rábízó autóvezető veszi le teljesen a kezét és a szemét az irányításról, és az autó egy téves észlelés nyomán például az autó belerohan egy korábbi baleset helyén kék villogóval álló mentőbe. Ilyen esetekből már tucatnyi történt a Tesla történetében - tette hozzá Zách Dániel.

A teljes adást itt hallgathatja vissza:

Hirdetés
Hirdetés