Mi Hazánk: a NATO az új kisgömböc

Nemzetközi
Hirdetés

Csak a Mi Hazánk képviselői szavaztak nemmel Finnország NATO-csatlakozására hétfőn a parlamentben. Novák Előd, a párt alelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: szomorú, hogy egyedül maradtak ebben a kérdésben, pedig a világháború felé tett újabb lépésnek minősül a NATO bővítése.

A NATO-tagállamok bővítésének vétóját azért szorgalmazták, mert az provokáció lenne Oroszország határán, míg a semleges zóna egy érdek - mondta, hozzátéve: súlyos hiba most olajat önteni a háború tüzére. 

"Nekünk nincs bajunk Svédországgal és Finnországgal, de az ő érdekük is, hogy ne szélesítsük a háborús konfliktust a NATO-hoz való csatlakozással épp most" - fogalmazott.

Novák Előd szerint ezzel ez a két ország is nagyobb fenyegetettségnek lesz kitéve. Mint mondta, szomorú az is, hogy Magyarország "idegen haderők felvonulási területévé válik", ezzel feladva semlegességét. Úgy látja, a kormány eddig is támogatta több közvetett formában ezt a háborút, például azzal, hogy a magyar-ukrán határon nem enged át fegyverszállítmányt, de egy másik uniós tagállam közbeiktatásával igen. Most ráadásul úgy vállaltuk Szlovákia légterének védelmét, hogy közben Szlovákia a saját MIG-29-es vadászgépeit odaadhassa Ukrajnának - tette hozzá.

"Ez a kisgömböc filozófiája, és láttuk ezeket a világbirodalmakat, amelyek mindig terjeszkedtek, és előbb-utóbb kipukkadtak" - fogalmazott a NATO-bővítéssel kapcsolatban. Hozzátette: tagságunkból adódó szerződéses kötelezettségünk csak arra volna, hogy egy tagállam megtámadása esetén segítsünk annak védelmében, de Ukrajna nem NATO-tag, ennek ellenére most világháború küszöbére kerültünk az ő érdekükben. 

Hirdetés
Hirdetés