Mi lesz a csokival? Horror áron adják a kakaóbabot

Nemzetközi
Hirdetés

Történelmi magasságokban van a kakaóbab ára - de ennek mi az oka?

Az elmúlt pár évben visszaszorultak az alacsonyabb minőséget képviselő csokoládék, amelyekben több zsiradék (pálmaolaj) volt a kakaóbab mellett. A gyártók mára kezdik visszafogni a pálmaolajat is, és egyre többen inkább kakaóvajat használnak. A jelenlegi kilátások miatt azonban ez a trend lehet, hogy visszafordul, mert olyan magas ára van már a kakaónak és a kakaóvajnak, hogy sok, viszonylag alacsonyabb árkategóriába sorolható csokoládégyártó meg fogja változtatni a receptúráját és fog menni az “olcsósítás” irányába - fejtette ki a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Mészáros Gábor, a chocoMe tulajdonosa, ügyvezetője, chocolatier (csokoládémester).

Gyakorlatilag 3-400 százalékos áremelésről beszélhetünk - mondta Mészáros Gábor. Viszonylag stabil volt az 1980-as évektől napjainkig a kakaó világpiaci ára. Valahol 1500-3000 dollár között kértek a tőzsdén egy tonna kakaóbabért az elmúlt 30-40 évben. Mára pedig már a 10 ezer dolláros határt is átlépte ez az összeg. 

Az elmúlt 3 évben már folyamatosan deficit volt termelésben, vagyis sokkal kevesebb kakaóbab termett, mint amekkora kereslet volt rá a piacon. Januárban, amikor a következő nagy betakarítási szezont elkezdik, már látszódott, hogy minden idők leggyengébb terméshozama várható idén. Ez indított el egy olyan pánikrohamot, ami miatt mindenki elkezdte a kakaóbabot felvásárolni a piacon - magyarázta a szakértő.

Ma már van egy olyan generációváltás a farmereknél, hogy az idősebb korosztály már nem vált szakmát, de az utódok más munkát keresnek, hiszen azt látják, hogy olyan kevés pénzért, amit kapnak, nem éri meg dolgozni - derült ki. Tehát a termelők is szeretnének több pénzt kapni, Mészáros Gábor szerint teljesen jogosan. Ő például 2017 óta 30-40 kakaóültetvényen járt, és mindenhol azt a visszajelzést hallotta, hogy ezen az árszinten, ilyen munkabérek mellett ne számítsanak sok jóra, konkrétan senki nem szeretne olyan kevés pénzért dolgozni, mint amennyiért akkor tették. Tulajdonképpen éhbérért dolgoznak a kakaófarmerek, tette hozzá.

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés