Miért borzasztó egy katonának a drón? A szakértő elmondja

Nemzetközi
Hirdetés

Csodálatos, és egyben pusztító mérnöki eszközök csapnak össze az orosz-ukrán háborúban, mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában. Az adásban az is szóba került, hogy milyen drónokat használnak.

Tarjányi Péter
Tarjányi Péter

Az egyik legnagyobb fejlődés a drónok területén várható a következő években, vélekedett Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a Spirit FM Ostrom című műsorában. Mégpedig azért, mert a drónok rendkívül összetett módon és komoly helyzetekben tudnak segítséget nyújtani a háborúban, legyen szó például információgyűjtésről vagy felderítésről, magyarázta. Ezeken kívül csapásmérésre is használják ezeket az eszközöket. Ez szerinte azért borzasztó, mert bár évtizedek óta vannak irányított eszközök, azt megtapasztalni, hogy valaki fölött folyamatosan van egy drón, amin például egy gránát van, és csak arra vár, hogy lecsapjon az egyénre, az “egy óriási pszichológiai hadviselés része”.

Ezeket a csapásmérő eszközöket a tengeren is próbálták használni, mondta el a szakértő. Tarjányi szerint ezeket ráadásul sokszor nagyon nehéz észlelni.

A teljes adás itt nézhető vissza:

OSTROM - Megjelent Tarjányi Péter és Vogyerák Anikó könyve! Minden, ami az ukrajnai háború első évében történt. Megrendelhető itt.

Hirdetés
Hirdetés