Minden kattintás lenyomat rólunk – így épül fel a digitális énünk

Belföld
Hirdetés

Mit tudhatnak meg rólunk csupán a digitális térbeli mozgásunk során? Mennyire részünk a digitális énünk? Milyen összefüggés van az identitásunk formálódása és az internethasználatunk között? És milyen veszélyek fenyegetnek minket a digitális térben? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Bódi Zoltánnal, a Magyarságkutató Intézet Nyelvtervezési Kutatóközpont tudományos főmunkatársával a Spirit FM Eredet című műsorában. 

Szinte mindenkinek, aki kapcsolatba kerül az internet világával, van digitális identitása és az is biztos, hogy ennek csak egy nagyon pici szeletéről van fogalmuk – kezdte a beszélgetést Bódi Zoltán, a Magyarságkutató Intézet Nyelvtervezési Kutatóközpont tudományos főmunkatársa. Az identitás része a nemzethez való tartozás, a családhoz való tartozás, a nemi beállítottság és még a zenei ízlés is. De kulturálisan is rengeteg rétege van ennek a dolognak. És legyünk azzal tisztában, hogy információs társadalomban élünk, muszáj használnunk informatikai eszközöket, hogy a társadalom részei legyünk, az interneten zajlik életünk egy jelentős része, azon intézzük a banki ügyeinket, dolgozunk, ott éljük a szakmai életünket, a magánéletünket és eközben nyomot hagyunk magunk után a digitális térben. A közönségünkben, az ismerőseinkben kialakul egy kép arról, hogy milyenek vagyunk. És ennek a képnek a kialakulásához nem kell személyesen találkoznunk, mert ezt mi tükrözzük magunkból.

„A digitális térben egy csomó olyan adat is hozzátartozik a személyiségünkhöz, amelynek a létezéséről nincs is elképzelésünk. Kattintunk az interneten, melyik oldalon mennyi időt töltünk, mit csinálunk akkor ott, milyen eszközről, melyik fizikai helyen, milyen IP címről jelentkezünk be, mi mindent tárolunk az eszközeinken. Mit csináltunk, melyik webhelyen voltunk azelőtt, mielőtt a célhelyre eljutottunk. És utána hová megyünk. Rengeteg minden összegyűlik ebből. És ezeknek a nagy része egyszerűen digitalizálható adat, amelyeket különböző szerverek tárolnak, különböző adatbázisokba rendeznek vagy összekapcsolják az én valós személyiségemben, vagy nem. Jellemzően inkább nem, hanem üzleti célokra használják fel, de lekövethető az embernek a digitális térben kialakított személyisége és identitása anélkül, hogy erről tudomásunk lenne, és ráadásul olyan nagyon részletes adatok gyűlhetnek rólunk össze a virtuális térben, különböző helyeken, amelyekről meglepődnénk, hogyha mindent tudnánk” – mondta Bódi Zoltán. 

A digitális életnek veszélyei is vannak, de a kockázat csak akkor nő, ha a sérülékenységek is nagyok. Ilyen például, ha lopják az identitást, be akarnak avatkozni a személyes adatokba, föl akarják használni egy személy digitális identitását, eszközeit, valamilyen általa nem kontrollált tevékenység felhasználására, adatbányászatra. Ezért is fontos, hogy adataink védelmére kiemelten figyeljünk, a jelszavak különbözősége, rendszeres változtatása például megfelelő lépés lehet ennek érdekében.

Hirdetés
Hirdetés