„Mindenki valami pluszt hoz a szervezetbe” – ilyen az élet a honvédség Különleges Műveleti Parancsnokságánál

Belföld
Hirdetés

November 1-jén alakult meg a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnoksága, amelyet a civilek különleges egységként is emlegetnek. Az itt szolgáló katonákról beszélgettünk Sándor Tamás vezérőrnaggyal, az egység parancsnokával a Spirit FM Katonadolog című műsorában.

Ebben a szervezetben minden katona valami pluszt hoz magával, amitől ez az egység igazán különlegessé válik – mondta a vezérőrnagy. Kis alegység-kötelékben, kis csoportokban dolgoznak a katonák, ezért más a parancsnok és a beosztott viszonya, mint más szervezeti egységeknél. 

„Igazából semmi speciális dolog nem kell ahhoz, hogy valaki különleges katona legyen, ahogy szoktuk mondani, fejben dől el minden, tehát ha valaki akarja csinálni, akkor ennek az életstílusnak szenteli magát, ami annyit jelent, hogy folyamatosan fenntartja a fizikai állóképességet, mentálisan fitt, tud gondolkodni, kreatív, csapatjátékos, (…) tehát ilyen személyeket keresünk. Sokan azt gondolják, hogy az alapvető dolgok a fizikai állóképesség, hogy valaki erős legyen, de nem erről szól a történet, sokkal inkább, hogy fejben legyen összerakva a jelentkező” – mondta az alakulat tagjairól Sándor Tamás. 

Az alapkiképzéstől számítva körülbelül másfél év, amíg eljut valaki oda, hogy különleges katona legyen. Ezért a napi feladataik is mások, mint a más egységek kötelékében szolgálóknak. Része a napirendjüknek a harcászati foglalkozás is. Emellett a technikai eszközök vezetése, a búvárkodás, az ejtőernyős ugrás és a közelharc gyakorlása. Ezzel azt a képességet tartják fenn, hogy ezek a katonák akár 24 órán belül bevethetők legyenek. 

2025-re fel kell építeniük a NATO Regionális Különleges Műveleti Parancsnokságot, ami a műveleti területek teljes spektrumát képes vezetni nemzetközi környezetben. 

„Ez annyit jelent, hogy Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Ausztria, mint partnernemzetek, vannak ebben a kezdeményezésben, illetve Lengyelország az Egyesült Államok, illetve Németország, mint szponzornemzet támogatja ezt a képességfejlesztést, tehát nekünk, mint magyar vezető nemzetnek irányítani kell a régión belüli különleges műveleti képességet adott esetben műveleti feladatban, mindezt adott esetben NATO alárendeltségben” – egészítette ki a parancsnok. 

Ebben a feladatban a legnehezebb várhatóan az integráció lesz, mert nem csak a magyar képesség van benne egyedül, hanem integrálni kell a külföldi partnereket is. 

A teljes beszélgetés visszahallgatható a Spirit FM médiaoldalain és megnézhető a Youtube-csatornánkon. 

Hirdetés
Hirdetés