Mire kell figyelni, hogy ne verjenek át a banki csalók?

Belföld
Hirdetés

Továbbra is rengeteg a bankkártyás visszaélés.

Az átutalásoknál visszaeséseket látni az átverések tekintetében mind értékben, mind darabszámban. Viszont a bankkártyás visszaéléseknél továbbra is emelkedés van - mondta el a csalásokkal kapcsolatban a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője. Ez utóbbi részben azért van, mert ha külföldi székhelyű webáruházban vásárolunk, ott nem biztos, hogy a kétfaktoros ügyfélazonosítás kötelező az ügyfélnek.

Ha ez a biztonsági fék hiányzik, a kétfaktoros azonosítás, megvan a kockázat, hogy ezek a tranzakciók, adatok rossz kézbe kerülnek - magyarázta Binder István. Csomagküldéstől kezdve hamis banki weblapokon át hamis emailes, sms-es, telefonon adatkéréseken keresztül folytatódnak a korábbról ismert csalássorozatok - tette hozzá.

“Egyetlen percre sem szabad megnyugodni” - fogalmazott. A csalók ellen védekezni kell, mondta.

Amikor az ügyféltől valaki bizalmas banki azonosítót, belépőkódot kér, az rögtön keltsen gyanút - ilyet ugyanis a bank sosem kér, emelte ki Binder István. Ezekre sosem szabad válaszolni, sem emailben, sem sms-ben. Azt tanácsolja, ha ilyenkor elbizonytalanodunk, a jól ismert ügyfélszolgálati számokon érdemes megkeresni a bankunkat.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés