Mit is jelent, hogy tücsköt, bogarat is ehetünk már?
Hamarosan egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek a magyar boltokban. Tényleg a rovarfogyasztás szélesebb körű támogatása oldhatná meg hosszú távon a bolygó élelmezési gondjait? Mennyire biztonságos a rovarok fogyasztása és miként is képzeljük el ezeket az új élelmiszerekben. Erről beszélgettünk Zsédely Eszterrel, a Széchenyi István Egyetem oktatójával a Spirit FM Aktuál című műsorában.
A szakember már öt évvel ezelőtt kezdett el kutatásaiban foglalkozni ezzel a területtel, mind az élelmiszer vonalon, mind a gazdasági állatok takarmányozásában. Az egyetemi oktató elmondta, hogy a világon 2 milliárd ember az, aki rovart fogyaszt, és körülbelül 2000 ehető rovarfaj van, tehát elég széles ennek a tárháza.
Zsédely Eszter hangsúlyozta: hazai szabályozás kellően szigorú ahhoz, hogy csak olyan élelmiszereknek a forgalmazását engedélyezzék, ami biztonságos az emberek számára. A rovarok esetén az határozza meg, hogy hogyan tartják, illetve mivel táplálják ezeket az állatokat, amelyek tenyésztett rovarok és nem vadon gyűjtött rovarokról van szó.
A kérdésre, hogy mennyire lehet, hogy ezekre az élelmiszerekre allergiás valaki, azt mondta az egyetem munkatársa, hogy azt előre nem lehet tudni, ahogy azt sem lehet tudni előre, ha valaki a tojásra vagy a tejre allergiás.
Zsédely Eszter ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre kellően drága élelmiszerekről van szó, és nem kell attól tartani, hogy ez most robbanásszerűen a hétköznapjaik szerves részévé válna, mert erről még nincsen szó.
A teljes beszélgetés itt hallgatható meg: