Mit is jelent, hogy tücsköt, bogarat is ehetünk már?

Belföld
Hirdetés

Hamarosan egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek a magyar boltokban. Tényleg a rovarfogyasztás szélesebb körű támogatása oldhatná meg hosszú távon a bolygó élelmezési gondjait? Mennyire biztonságos a rovarok fogyasztása és miként is képzeljük el ezeket az új élelmiszerekben. Erről beszélgettünk Zsédely Eszterrel, a Széchenyi István Egyetem oktatójával a Spirit FM Aktuál című műsorában.

A szakember már öt évvel ezelőtt kezdett el kutatásaiban foglalkozni ezzel a területtel, mind az élelmiszer vonalon, mind a gazdasági állatok takarmányozásában. Az egyetemi oktató elmondta, hogy a világon 2 milliárd ember az, aki rovart fogyaszt, és körülbelül 2000 ehető rovarfaj van, tehát elég széles ennek a tárháza.

„Hazai viszonylatban a rovarfogyasztás nem a hagyományos fehérjeforrások kiváltására lehet alkalmas, hanem inkább egy új irányként, egy választékbővítésként jelenhetne meg. Táplálkozási érték szempontjából számos kedvező tulajdonságuk van" - mondta.

Zsédely Eszter hangsúlyozta: hazai szabályozás kellően szigorú ahhoz, hogy csak olyan élelmiszereknek a forgalmazását engedélyezzék, ami biztonságos az emberek számára. A rovarok esetén az határozza meg, hogy hogyan tartják, illetve mivel táplálják ezeket az állatokat, amelyek tenyésztett rovarok és nem vadon gyűjtött rovarokról van szó.

A kérdésre, hogy mennyire lehet, hogy ezekre az élelmiszerekre allergiás valaki, azt mondta az egyetem munkatársa, hogy azt előre nem lehet tudni, ahogy azt sem lehet tudni előre, ha valaki a tojásra vagy a tejre allergiás.

„A rovarfehérjét még alaposabban meg kell ismerni, hogy esetleg lehetnek-e olyan összetevői, amelyek potenciálisan allergiát válthatnak ki, vagy esetleg más fehérjékkel együtt keresztallergiás reakciót alakíthatnak ki. Nagyon érdekes volt egyébként ezzel kapcsolatban, hogy Ázsiában, ahol a rovarfogyasztásnak nagy hagyományai vannak, ott is megjelent a rovarokkal kapcsolatos allergia. Ezt mindenképpen érdemes vizsgálni. De feldolgozott formában ez egészen más, vagy sokkal kisebb eséllyel fordulhat elő, mint hogyha magát az egész rovart fogyasztanánk” - fogalmazott.

Zsédely Eszter ugyanakkor hozzátette, hogy egyelőre kellően drága élelmiszerekről van szó, és nem kell attól tartani, hogy ez most robbanásszerűen a hétköznapjaik szerves részévé válna, mert erről még nincsen szó.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg:

Hirdetés
Hirdetés