Mit lehet tenni a csalók ellen?

Belföld
Hirdetés

Ahogy megjelenik valahol a pénz, megjelennek azok is, akik pénzre vágynak. Az építőipar is ilyen, rengeteg az állami támogatás, így a kontárok és a csalók is megjelentek ezen a területen, mondta el a Spirit FM Europe+ című műsorában György Gabriella, a Deutsche Welle Magyar riportere. 

Egy kisgyereke család történetét mutatta be György Gabriella, a Deutsche Welle Magyar riportere, akik felfogadtak egy vállalkozót egy alap megerősítésére, aki végül sosem fejezte be a munkát, az alvállalkozókat sem fizette ki, illetve az alapanyagokat is hitelre szállította le. A vállalkozó több mint 4 millió forinttal lépett le. György Gabriella hozzátette: legalább 20 család áldozatául esett a csalónak.

Diseri Dóra, a DW Magyar főszerkesztője elmondta, hogy hasonló csalásokról egy teljes adásuk van, akkoriban Magyarországról az unokázós csalókat mutatták be. A György Gabriella által készített riport után rengeteg kommentet és olvasói levelet kaptak, amiből megállapították, hogy az emberek nagyon sokszor tehetetlennek érzik magukat, ha átverik őket, meg van kötve a károsultak keze. Mint mondja: nem csupán építési vállalkozókról, hanem autóbérlésekről is kaptak történeteket. Felhívta a figyelmet a főszerkesztő arra is, hogy mielőtt szerződünk valakivel, érdemes a vállalkozónak utánanézni, még a NAV oldalán is meg lehet nézni, hogy például az adótartozók listáján megtaláljuk-e őt.

György Gabriella ehhez hozzátette, hogy sokszor még a legalaposabb kutakodás után is bele lehet futni egy-egy átverésbe, és jó lenne jótanácsokat adni, de az egyetlen megoldás az, hogy referenciát kérünk a vállalkozóktól, telefonszámokkal. “Egy minimális nyomozómunka szükséges ahhoz, hogy valakivel biztonságosan leszerződjünk” - fogalmazott.

Az adásban szóba kerültek az adathalászos csalások, amikor SMS-ben érkeznek csomagokról értesítők - linkkel együtt, amit nem szabad megnyitni, mert többnyire valamilyen kémszoftvert telepítenek ilyenkor a mobilunkra. Kiderült, hogy Németországban erről már évek óta zajlanak a felvilágosító kampányok. Diseri Dóra azt is elmondta, hogy egy felmérés szerint 2022-ben minden 5. német valamilyen csalás áldozata lett. 

A teljes adás itt visszanézhető:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: