Mitől különlegesek a villányi borok?

Belföld
Hirdetés

A villányi borokat az egyedi szubmediterrán klíma teszi különlegessé - hangsúlyozta a Spirit FM Veszik vagy isszák? című műsorában Csizmadia Kristóf, a Gere Pincészet vezetője. 

Hozzátette: szerinte az is számít, az ember, aki mögötte van, és itt van egy 300 éves borkultúra, amióta a svábok betelepültek, és van egy nagyon komoly szorgalom, kemény munka, tudatos építkezés, ami mind a minőség irányába tereli ezt. 

Azzal kapcsolatban, hogy a klímaváltozás mennyire befolyásolja a termést, elhangzott: a globális felmelegedés egy stabil téma a közbeszédben, és nem is szabad lebecsülni, valóban van hatással az éghajlatváltozásra, szőlőre. Mint mondta, ezt leginkább a vízellátásban érzékeljük itt lent a déli végeken. Szerinte a változás nem veszélyezteti rövid távon a borászatot, de fel kell rá készülni és gondolkozni kell ezzel kapcsolatban.

Bordivatok jönnek-mennek, de a külföldi példák is azt mutatják, hogy az igazán magas minőségnek mindig van piaca. A villányi borvidéknek pedig az egyik krédója a magas minőség - fogalmazott. A trendek éreztetik a hatásaikat, most például a fehérborok és a habzóborok erősödtek. De elmondta, hogy “a villányi borvidéken is, meg nálunk személy szerint is a vörösborok köszönik szépen jól vannak.”

“Ami nem életképes, ami nem igazán a minőségről szól, nem igazán jó, azt előbb-utóbb a piac elengedi, és nem tart rá igényt” - mondta el Csizmadia Kristóf. “Egy kedves idős mentorom azt mondta, hogy a tehetség mindig utat tör magának, az igazi tehetség” - tette hozzá.

Fontosnak tartja az önazonosságot és azt is hangsúlyozta, hogy érdemes megmaradni a tradícióknál, “hiszen ez különböztet meg minket”.

A teljes adás itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés