Módosíthatják történelmünket az új ismeretek

Belföld
Hirdetés

Az intézet struktúraváltása kapcsán beszélt fejlesztési, kutatási céljaikról Exkluzív című műsorunkban Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója.

Kásler Miklós
Kásler Miklós

A beszélgetés során kitért a Pécsi Egyetemmel az archeogenetikában bővített együttműködésükre. A jövőben dolgoznak azon, hogy minél több királyunkat tudják genetikailag azonosítani. Céljuk továbbá, hogy a kínai évkönyveket tanulmányozzák, amelyek a hun-magyar eredet szempontjából rendkívül lényegesek, de terveik között szerepel Örményország kolostorainak az írott anyagainak áttekintése is.

A nyelvkutatás területén folytatják a munkát, az altáji-uráli nyelvek kutatását. A rendelkezésre álló latin és görög források közül jó néhány újra fordítását is elvégzik, mert értelemmódosító fordítási variációk lehetőségét látják. Munkatársuk elkezdte az új magyar mitológia összeállítását, de kutatják az ősi zenei motívumokat is, ami új profilt eredményez az intézet munkájában.

A vezetőség váltással együtt az intézet gazdasági helyzetét is „helyre zökkentették”, a tudományos módszertant átvizsgálták. „Így az intézetet olyan pályára állt, ahogy az eredetileg is célkitűzés volt.” – hangsúlyozta Kásler Miklós.

Ezekhez a munkákhoz is nagy segítség lehet az az új budapesti laboratórium, amelyet a szegedi mellett létesítenek. A mai modern kornak megfelelő eszközökkel látják el, amelyek még korszerűbbek, rendkívül nagy teljesítményűek, sok milliárd genetikai adattárolására, feldolgozására alkalmasak.

A Magyarságkutató Intézet az oktatás fejlesztésében is jelen van, remek intézményi együttműködéseik vannak.

„Rendkívül lényegesnek gondolom, hogy beépülnek-e az új eredmények az oktatásba. 2018. augusztus 6-án kaptam meg a Nemzeti Alaptanterv továbbfejlesztésére vonatkozó javaslatot. Társadalmi vitára bocsátottam, több mint ezer észrevétel jött. Az észrevételek feldolgozására létrejöttek különböző tantárgyak szerinti kiváló gyakorlati, elméleti szakemberekből álló bizottságok.” – emelte ki Kásler Miklós.

Már több olyan tankönyv is van, amelyet átdolgoztak, a változtatások már megjelentek az ötödik és kilencedik osztályos tankönyvekben és megjelent az érettségi tételekben.

A teljes beszélgetés az alábbi linken meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés