MOK Szakorvosjelölti Csoport: a rezidensek többsége elhagyná az állami egészségügyet a módosítások hatására

Belföld
Hirdetés

Szomorú, hogy a hivatásunkról és a hivatásrendünkről való vitát politikai témává próbálják tenni – mondta Varga Tamás, a Magyar Orvosi Kamara Szakorvosjelölti Csoportjának vezetője a Spirit FM Aktuál című műsorában.  

Arról beszélt, hogy leginkább a törvénymódosítás indoklása lepte meg őket, ugyanis szerinte hamis az az állítás, hogy a Kamara fenyegette a tagjait. Hozzátette, hogy a felépítéséből adódóan lehetetlen, hogy az elnökség vagy a kamara más területi szervezete etikai eljárást folytasson egy tagja ellen.

„A Kamara elnöksége etikailag fenyegetni, nyomás alá helyezni egyszerűen nem tudott senkit, mert a rendszer demokratikusan túlbiztosított, és a hatalmi ágak szét vannak választva a Kamarán belül” – fogalmazott Varga Tamás.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy Takács Péter államtitkárnak kell leginkább ismernie a Kamara felépítését, hiszen ő korábban a Kamara vezetőségi tagja volt. Hangsúlyozta, hogy a Kamara legfontosabb célja, hogy egy biztonságos, mindenki számára elérhető egészségügyi rendszert hozzanak létre.

Felidézte a Szakorvosjelölti Csoport decemberi felmérését, melyből az derült ki, hogy a rezidensek 95 százaléka elutasította az új egészségügyi törvény bizonyos pontjait, főleg az orvosok különböző kórházakba való szabad vezérlését, ez teljes mértékben elfogadhatatlan számukra.

Kiemelte azt is, hogy a kitöltők 90 százaléka válaszolta, hogy az ilyenfajta döntések hatására inkább a magán egészségügyi rendszerben vagy külföldön próbálnak szerencsét az állami ellátás helyett.  

„Ezt a statisztikát az államtitkár úr is látta” – tette hozzá a Magyar Orvosi Kamara Szakorvosjelölti Csoportjának vezetője.

Beszélt arról is, hogy az etikai eljárások egy másik testülethez kerülnek át, és a kormány módosítani akarja az orvosok etikai kódexét is, melyet korábban az orvosok maguk fogalmaztak meg. Mint mondta, ezt eddig ha bárki meg akarta változtatni, akkor erről több szinten, különböző kamarai szervezetek döntöttek. Múlt héten az etikai kódex megváltoztatásáról az egészségügyi államtitkár által kinevezett Tudományos Egészségügyi Tanács fog dönteni – emlékeztetett.  

„Megválasztott képviselők helyett az államtitkár és az alárendelt testülete fog az orvosok viselkedésési szabályairól dönteni, és egy kézben őket ítélni is. Ez szerintem egy nagyon súlyos támadás az orvostársadalom ellen” – fogalmazott Varga Tamás.

A teljes beszélgetés itt hallható:

Hirdetés
Hirdetés