"Most ingázom aközött, hogy ide lőjetek, és hogy elhúzzam innen a csíkot" - minden eddiginél nagyobb pedagógus-tiltakozás jöhet?

Belföld
Hirdetés

Megszüntetné a kormány a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, és elvennék a tantestületek jogainak egy részét - egyebek mellett ez is szerepel a köznevelési törvény új tervezetében, amelyet most bocsátott vitára a Belügyminisztérium. Szűcs Tamás, a PDSZ országos választmányi tagja a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: a tervezet diktatúra-kompatibilis, hiszen ez a 60-as, 70-es évekbe viszi vissza a magyar közoktatást szakmai autonómia és munkajogi szempontból is. 

Mint fogalmazott: brutális, ami készül, ez annak a szalámitaktikának a része, ahogy az utóbbi időben a kormány felszeletelte a közszolgálatot, és ezt mindig összekötötte egy béremeléssel, amelyet elhintettek, így a társadalom azt érzékelte, minden rendben van. Szűcs Tamás szerint a tanárok kénytelenek azt mondani, hogy részben a bosszú, részben pedig a kézi vezérlésre való átállás a módosítás célja.

"Most ingázom aközött, hogy ide lőjetek, és hogy elhúzzam innen a csíkot" - fogalmazott.

Azt mondta, a közalkalmazotti jogviszonyból kiesne az egész rendszer, a jubileumi jutalom rendszere, a nők 40 rendszere ezáltal átalakul, ezek nem lesznek olyan kedvezőek, mint most, de a legfájóbb pont az autonómia megvonása. Szerinte most olyan dolgokat is visszavesznek a nevelőtestülettől, mint a pedagógiai program vagy az éves munkaterv megszavazása.

Szűcs Tamás beszélt arról is: a jövőben a tanárok technikai eszközeit is ellenőrizhetik, azt is, ami nem az állam tulajdona, például ha valaki a saját számítógépével foglalkozik. Mint mondta, ez már a magánéletbe való beavatkozás. 

Arra a kérdésre, miért nem sztrájkolnak a tanárok egységesebben, azt mondta: most úgy tűnik, soha korábban ennél nagyobb összezárási szándékot nem látott, de talán kissé későn ébredtek ehhez. Azt is látni kell, hogy egy kifárasztott rendszerről van szó, egy éve tiltakoznak, talán ez is lendületét vesztette, de most megértik a kollégák, mi készül - tette hozzá.

A PDSZ választmányi tagja szerint az utóbbi időben megsértett foglalkozási körök között is igyekeznek a szakszervezetek szorosabb kapcsolatot kialakulni. Szerinte nem lesz ritka az olyan tiltakozás, amikor az érintett foglalkozások gyakorlói együtt fognak megjelenni.

Megjegyezte: a szülői társadalom nagy részének elég is az a "gyermekmegőrzés", amivé a kormány degradálná az állami fenntartású intézményeket. Azok a szülők, akik látják, mi történik, "kimenekítik" a gyermekeiket ebből a struktúrából, és a kormány még menekülési útvonalat is ad az egyházi iskolákkal - mondta.

Hirdetés
Hirdetés