MSZP: Nem veszteséges a paksi atomerőmű, a problémát a drága orosz gáz okozza

Belföld
Hirdetés

Az ötnapos csend azt tükrözte, hogy komoly vita támadhatott a lemondott, menesztett miniszter úr és a kormány között – így reagált Palkovics László miniszter lemondásának hírére Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Spirit FM Aktuál című műsorában. Mint ismert, a sajtó már napokkal azelőtt cikkezett a miniszter lemondásáról, hogy azt végül a kormány részéről hivatalosan is elismerték volna. 

A kormányzati struktúra átalakítása, miszerint az energiaügyek önálló minisztérium alá tartoznak a jövőben, még nem jelent megoldást a problémákra az MSZP szerint. Tóth Bertalan akkor lenne megelégedve Lantos Csaba új energeiügyi miniszter tevékenységével, ha az első intézkedései során benyújtaná például a parlament elé azt, hogy az energiahordozókra kivetett 27 százalékos ÁFA mértékét csökkentsék 5 százalékra, és hogy adják annyiért a lakosságnak és az önkormányzatoknak az áramot, amennyiért a paksi atomerőmű megtermeli, tehát kilowattóránként 12 forintért.

Amennyiben ezt Lantos Csaba nem teszi meg, akkor újra be fogják nyújtani a szocialisták által kidolgozott úgynevezett "RezsiSTOP" programot, Tóth szerint ugyanis ezen javaslatok elfogadása jelenthetné az azonnali megoldást az ország energetikai problémáira.

Az MSZP politikusa szerint az elmúlt években sem szenvedett veszteséget a paksi atomerőmű a rezsicsökkentés miatt, a Magyar Villamos Műveknél a problémát inkább a drága orosz gáz okozza, ezt kell a kormányzatnak kipótolnia a költségvetésből, de ez továbbra sem indokolja, hogy ilyen drágán adják a paksi áramot az embereknek. Tóth hangsúlyozta továbbá azt is, hogy az önkormányzatokat vissza kellene helyezni az egyetemes szolgáltatási rendszerbe, mert elképesztő áramszámlákat kell fizetniük a településeknek.

"A paksi atomerőmű jóval több áramot termel, mint a lakossági igény, tehát bőven beleférnének az önkormányzatok, az egészségügyi intézmények és a közintézmények."

- jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője. 

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

Hirdetés
Hirdetés