Munkahelyeket veszélyeztet a mesterséges intelligencia

Belföld
Hirdetés

Mindenki az emberiséget szolgasorba taszító gépektől retteg, de van néhány terület, ahol már most felbecsülhetetlen károkat okoz a mesterséges intelligencia - olvasható a portfolio.hu cikkében. Ennek kapcsán beszélt a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikáció Tanszékének adjunktusa a Spirit FM Aktuál című műsorában.

Pintér Róbert elmondta: nem úgy szünteti meg az állásunkat a mesterséges intelligencia, ahogy azt sokan elképzelik. Komplett iparágakat, üzleti modelleket tesznek hatékonyabbá, másképp működővé. Konkrét példával is szemléltette a dolgot Pintér Róbert: korábban piackutatóként dolgozott, ahol felértékelődtek az adatok, viszont ezeket az adatokat már nem kérdezés útján veszik fel a szakemberek, hanem mérik azokat, így kevesebb piackutatóra van szükség. Végül ő is otthagyta azt a szakmáját.

„Azt lehet látni, hogy meglepő dolgok jöttek ki a mesterséges intelligenciából az elmúlt öt évben. Például azt gondoltuk tíz évvel ezelőtt, hogy az autóvezetés lesz az, amit elsők között ki fog tudni váltani, de azóta kiderült, hogy sokkal komplexebb autót vezetni, mint ahogy azt egyébként elképzeltük.” – mondta az egyetem munkatársa.

Pintér Róbert hozzátette, bár korábban nem gondolták, de most leginkább a kreatív szakmák területén okoz problémát, kiszorítást az MI. A szerzői jogok kérdése pedig kifejezetten darázsfészek téma most még.

„Több probléma is van vele. Az egyik az, hogy ezek az úgynevezett nagy nyelvi modellek, amikben ezek a rendszerek működnek, felszabadítják ezeket az internetre, iszonyatos mennyiségű szöveg, amin betanítják őket, és hát senki nem járult hozzá, hogy az ő szövegét ilyesmikre használják.” – ismertette az adjunktus.

Vannak már olyan esetek is, ahol szinkronszínészek perelték be olyan platformokat, akik hangoskönyveiket használták fel, hogy betanítsák a különböző modelleket.

„Nehéz meghúzni azt a határvonalat, hogy hol okozunk vele kevés kárt, és hol hozunk vele több hasznot, és kérdés az is, hogy ezek a vonalak mikor hol húzódnak.”

Azon pedig a szakember szerint is egyértelműen dolgozni kell, hogy a mesterséges intelligenciába betáplált nem helyes tartalmakat, amelyek hibások, valótlanok, miként lehet megszűrni, hogy azok később ne tegyék lehetővé a nem helyes tartalmak generálását.

Hirdetés
Hirdetés