Nádasdy Ádám: József Attila nem építette a celebségét

Belföld
Hirdetés

A költészet elpusztíthatatlan dolog– szögezte le Nádasdy Ádám költő, nyelvész a Spirit FM Aktuál című műsorában a magyar költészet napja apropóján, mely a magyar irodalom alighanem a legnagyobb ünnepe.

1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján a figyelem a magyar lírára összpontosul. Talán a legjobb magyar költő volt– állítja Nádasdy, és azt hiszi, ebben sokan egyetértenek vele.

Kiemelte, hogy József Attila nem volt jó üzletember, és Petőfi Sándorral szemben nem építette celebségét, mert egy túlérzékeny ember volt.

József Attila a csúcs

– fogalmazott Nádasdy, ugyanakkor hozzátette, hogy egy költő fontosságát nehéz mérni, előfordul, hogy akinek a maga korában sok példányszámban veszik a köteteit, annak későbbről visszatekintve mégis máshova kerül a súlya.

Nádasdy fordítóként is dolgozik, így sok költő szövegével találkozik, azt mondja, ez nem nyomasztó számára, sokkal inkább munkára bíztatja őt, hogy megmutassa, ő mit gondol a világról. Kétlaki életet él, London és Budapest között ingázik, de ez nincs különösebb hatással az írásaira. Mesélt arról, hogy bár Angliában nincs kitüntetett nap a költészet ünneplésére, de könyvdíjakkal elismerik a teljesítményeket, ami általános érdeklődést vált ki. Majd hozzátette, hogy néhány éve például Krasznahorkai László nyerte a Nemzetközi Man Booker-díjat.

Hirdetés
Hirdetés