Nagy a baj, hatalmas a hiány buszsofőrökből

Belföld
Hirdetés

Mennyi autóbuszvezetőt tudna felvenni a BKV? Mennyit keresnek és milyen előfeltételeket kell teljesíteni? Erről is beszélt Szedlmajer László, a BKV autóbusz és trolibusz üzemeltetési vezérigazgató-helyettese a Spirit FM Partvonal című műsorában.

bkv.hu

Komoly a probléma, összesen 1958 főállású vezetője van a BKV-nak,  de 100 fő azonnal el tudna helyezkedni, mondta el Szedlmajer László, a BKV autóbusz és trolibusz üzemeltetési vezérigazgató-helyettese a Spirit FM Partvonal című műsorában. Úgy tudják ellátni a feladataikat, hogy a meglévő dolgozók rendszeresen túlóráznak. Szinte világszerte problémát okoz, hogy hiány van az autóbuszvezetőkből. Szerinte nem csak a pénz a probléma, náluk bruttó 730 ezer forint az átlagfizetés, és napi 8-9 órát kell dolgozni. Azt is elismerte a vezérigazgató-helyettes, hogy fizikailag is megterhelő tud lenni a munka, illetve a stressz is nagyon magas.

És hogy ki lehet buszsofőr? Akinek van B kategóriás jogosítványa, az utána közvetlenül meg tudja szerezni a D kategóriás jogosítványt, illetve részt vehet a speciális képzésen, ami elvárás a BKV-nál, magyarázta Szedlmajer László.

0-24 órás szolgálatról lehet beszélni abban az értelemben, hogy van éjszakai műszak is, bár ez körülbelül 100 járatot jelent. A délelőtti szolgálat jelentheti azt, hogy akár hajnali 3-kor kell kezdeni a műszakot. 

“Korszerűsödik a járműparkunk, csökken az átlagéletkora”, tette hozzá.

A teljes adás itt meghallgatható:

Hirdetés
Hirdetés