Nagy bajban a napelemes cégek

Belföld
Hirdetés

Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a tagvállalataik - erről beszélt Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában. Örül annak, hogy elindult az új támogatási rendszer, de még a 2021-ben meghirdetett előző pályázatnak csupán a 30 százaléka van kifizetve, ezzel nehéz helyzetbe hozva a vállalatokat. 

Az összesen 92 milliárd forintból mintegy 30 milliárd forint került kifizetésre - mondta el. Vannak kifizetések, rendkívül nehezen, lassan mennek ezek. Az a probléma, hogy a feltöltési procedúra hosszadalmas, bonyolult, sőt, a pályázati felület elszámolási része évekig nem működött.

Kiderült: 7,5 millió forintba kerül egy napelemes rendszer, ebből 5 millió forint támogatást kap a felhasználó. A folyósítását a kivitelező kapja meg, és itt kell körülbelül 1,5-2 millió forintos önerő. A döntő többségében a kivitelezőnek kell ezt megfinanszírozni - tette hozzá Kiss Ernő. 

A pályázat egyébként gazdaságos lenne minden egyes kivitelező számára, csak a finanszírozási kérdések miatt nem lehetséges. Van olyan kalkulációjuk, ami az előző pályázatból átlagosan 500-550 ezer forint veszteséget jelent darabonként egy vállalkozás számára ez a kivitelezés.

Tudnak olyan tagvállalatról, ami 1,5 milliárd forintra vár - árulta el az elnök, hozzátéve, hogy “ennek a kamatköltsége is brutális”. Az elnök elmondta, hogy négy vállalkozásról tudnak, ami csődbe ment. Róluk tudják, hogy már nem tudtak béreket sem fizetni.

Az új pályázattal kapcsolatban ígéri, hogy aki szerződést köt valamelyik tagvállalatukkal, annak nem kell aggódnia. Azt javasolja, aki teheti, vegyen részt a pályázatban, mert jó kezdeményezésnek tartja. 

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Hirdetés
Hirdetés
Címkék: